Hlavní obsah

Separatisté jsou ochotní zachovat celistvou Ukrajinu, ale chtějí zvláštní status

Minsk

Zástupci východoukrajinských samozvaných republik jsou ochotni přistoupit na zachování územní celistvosti současné Ukrajiny, pokud Kyjev uzná jejich zvláštní status, stejně jako zvláštní postavení ruštiny. Seznam svých požadavků vzbouřenci podle agentury ITAR-TASS zveřejnili před pondělním jednáním takzvané kontaktní skupiny v běloruském Minsku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Separatista se v Doněcku dívá na vrak zasaženého automobilu.

Článek

Skupina je složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Do Minsku zamířil i vicepremiér povstalecké Doněcké lidové republiky Andrej Purgin.

Zástupci "Doněcké lidové republiky" a "Luhanské lidové republiky" dnes podle ITAR-TASS uvedli, že učiní vše pro zachování jednoty Ukrajiny, pokud Kyjev přistoupí na jejich podmínky. Podle nich jsou "rovnocenná jednání jediným přijatelným prostředkem k urovnání konfliktu a obnovení míru". Separatisté rovněž trvají na principech přijatých na ženevské schůzce zástupců Ruska, USA, EU a Ukrajiny 17. dubna 2014.

"Přijel jsem s návrhy na nalezení společných bodů. Obsahují osm nebo devět bodů," řekl Purgin před minskou schůzkou. Konkrétně jde o uznání zvláštního statusu území obou "republik" a ruského jazyka, ukončení "protiteroristické operace" Kyjeva a uskutečnění svobodných voleb v regionu.

Povstalci žádají amnestii pro bojovníky

Povstalci dále požadují amnestii pro své bojovníky a "politické vězně". Zvláštní status mají dostat také jejich vojenské jednotky a konečně žádají právo na dosazování soudců a státních zástupců. Dále chtějí zvláštní status v zahraničně-obchodních vztazích s ohledem na jejich těsnější provázanost s Ruskem a Euroasijskou hospodářskou unií (EAHU).

Vzbouřenecké regiony se vyslovily pro zachování společného hospodářského, kulturního a politického prostoru s Ukrajinou, pokud budou jejich podmínky splněny. Purgin v pondělí ale řekl, že od jednání v Minsku neočekává průlom.

Schůzka v Minsku navazuje na summit o Ukrajině, který se v běloruské metropoli za účasti prezidentů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Petra Porošenka uskutečnil minulý týden. Ten žádný výsledek sice nepřinesl, ale otevřel cestu k dalším jednáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin chce na východě Ukrajiny nový stát

Ruský prezident Vladimir Putin řekl v neděli ve vystoupení na prvním kanálu ruské televize, že by na jihovýchodě Ukrajiny měl vzniknout nový stát. Pustil se...

Výběr článků

Načítám