Hlavní obsah

Polský prezident se na oslavách povstání postaral o diplomatický skandál

– Banská Bystrica • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Banská Bystrica)

Páteční oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici poznamenal diplomatický skandál, o který se postaral polský prezident Bronislaw Komorowski. Podle kuloárních informací se totiž odmítl zúčastnit oficiálních oslav ve společnosti ruského ministra obrany Sergeje Šojgu.

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Miloš Zeman na oslavách SNPVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Polský prezident byl přítomen v Banské Bystrici, ale objevil se až na slavnostním obědě, který podával slovenský prezident Andrej Kiska v budově radnice. Tam už Šojgu nebyl.

Ředitel banskobystrického muzea SNP Stanislav Mičev diplomaticky omluvil nepřítomnost Komorowského jinými povinnostmi. V kuloárech však prosáklo, že Komorowski se nechtěl setkat s ruským ministrem obrany, který na oslavách zastupoval Vladimira Putina. Polský prezident měl tímto krokem dát najevo nesouhlas své země s děním na Ukrajině.

Když se Šojgu vracel z oslav, Polsko odmítlo do svého vzdušného prostoru pustit letoun, kterým letěl, uvedla agentura RIA Novosti. Letoun se musel otočit a vrátit do Bratislavy. Pak mu ale přelet povolili, uvedla agentura Interfax.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Oslavy SNP

Centrální oslavy se uskutečnily za účasti několika tisíc lidí u památníku SNP. Zúčastnily se také dvě desítky veteránů povstání. „Bojoval jsem v partyzánské brigádě Štefánik až do čtvrtého května 1945,“ řekl Novinkám 89letý veterán Ján Krutý.

„Bojoval jsem u Brezna,“ uvedl 90letý Dominik Praženica. „Před postupující německou armádou jsme chránili přechod do Banské Bystrice od Ružomberku. Hlavně zimní měsíce byly hodně kruté,“ vzpomíná 91letý Vladimír Mičuda. Oslav se zúčastnil také povstalecký 94letý letec Pavol Vanek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Veterán Slovenského národního povstání

Slovenský prezident Andrej Kiska v projevu zdůraznil, že Slováci se před 70 lety rozhodli bojovat a vystavit sebe i svoji rodinu riziku smrti. „Dnešní svoboda, demokracie i naše historické sebevědomí se odvíjí od jejich tehdejšího rozhodnutí. Patří jim za to naše úcta,“ uvedl Kiska. Prezident připomněl, že v minulosti si povstání přivlastnili komunisté. „Udělali si z povstání politický plakát,“ dodal.

Český prezident Miloš Zeman označil SNP za jednu z nejvýznamnějších událostí v dějinách slovenského národa. „Každý národ má ve svých dějinách světlé i temnější stránky a toto byla nezpochybnitelně stránka světlá,“ konstatoval.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidenti ČR a SR při kladení věnců k památníku SNP.

Připomněl, že v povstání bojovaly asi tři tisíce Čechů. „Slovenské národní povstání přispělo k tomu, že se na konci této války stal slovenský národ jedním z vítězných, a nikoli poražených národů,“ dodal.

Předseda slovenského parlamentu Pavol Paška kritizoval, že existují na Slovensku lidé, kteří zpochybňují SNP. „Obdivují válečný fašistický stát. Pohlaváři Slovenského štátu přitom asistovali Hitlerovi v jeho rasistické politice, jejíž obětí by v konečném důsledku byli i Slováci.

Někteří dnešní nacionalisté se tak vědomě hlásí k likvidaci vlastního národa,“ řekl s narážkou na loni zvoleného banskobystrického župana (hejtmana) Mariána Kotlebu. Vítězství nacionalisty Kotleby v sídle povstání označil Paška za „paradox paradoxů“. „Neznám nic nesmyslnějšího než rostoucí slovenský neonacismus,“ dodal Paška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám