Hlavní obsah

V ilovajském kotli je sevřeno několik ukrajinských praporů, fronta se hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nejméně šest praporů ukrajinských ozbrojených sil je obklíčeno separatisty v Ilovajsku, uvedly v úterý Ukrajinské noviny. Žádají prezidenta a ministra obrany o rychlé vyslání podpor, které by změnily situaci v oblasti. Separatisté kolem nich utahují smyčku.

Foto: Reuters

Příslušníci praporu Donbas si prohlížejí své vozidlo zničené palbou separatistů v Ilovajsku.

Článek

„Situace v Ilovajsku (sektor B) zůstává nezměněna. Prapory Donbas, Kryvbas, Myrotvorec, Ivano-Frankivsk, Volyň a Dněpr-1 jsou obklíčeny. Od Trojicku a Charcyzsku je ostřelují z raketometů Grad. Ze strany Fedorivky je ostřelují ze samohybných děl, která pálí na okraj Ilovajsku z území Ruské federace,“ uvedlo velení národní obrany Dněpropetrovské oblasti.

Obklíčených praporů však může být ještě víc. V kotli jsou kromě praporů ministerstva vnitra Dněpr-1 a Myrotvorec i ještě další prapory vnitra Svitjaz a Cherson a roty 93. a 17. ukrajinské brigády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský tank u Doněcku

V tvrdých bojích padl i velitel speciálního praporu Cherson, pětatřicetiletý právník Ruslan Storčev, který se od konce roku účastnil protestů v Kyjevě a v květnu se nechal zapsat jako dobrovolník. Padl i další příslušník praporu, 43letý voják Oleh Peškov.

Výzva prezidentovi

Prapor Dněpr-1 zatím nemá padlé, ale hlásí zraněné. Žádal prezidenta Petra Porošenska a ministra obrany Valeryje Heleteje, aby okamžitě zasáhli na východě země: „Musíte přijmout rozhodnutí, která v nejbližších hodinách kardinálně a rozhodně změní situaci na východě ve prospěch ukrajinských sil.“

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

O rychlé vyslání posil žádal Heleteje i velitel praporu národní gardy Donbas Semen Semenčenko, jenž ve své zprávě popsal zoufalou situaci ukrajinských sil, které se hroutí pod náporem separatistů.

„Po úterním průniku od Novoazovsku byla situace plně pod kontrolou. Strach se projevil později. Naráz samovolně opustila pozice část ukrajinských vojáků, která měla zabezpečovat týl uskupení osvobozujícího Ilovajsk. Dělostřelectvo zničily rakety Grady,  zbylí vojáci odešli a zůstaly jen minomety. Pak protivník podnikl ještě jeden úder tanky u čtvrti Mospino. Byly zastaveny po 15 kilometrech přehradnou palbou dělostřelectva a tanků ozbrojených sil Ukrajiny u Starobeševa a Kutejnykova,“ napsal Semenčenko. Dodal, že další útok byl podniknut v Olenivce.

Foto: Reuters

Granátem poničený autobus praporu Donbas v Ilovajsku

Situace v Ilovajsku je kritická už druhý týden. Původně se jej pokoušel získat z rukou separatistů jen prapor gardy Donbas, ale dostal se pod tlak a postupně mu přispěchaly jediným úzkým koridorem další dobrovolnické prapory. [celá zpráva]

Půli města se proto podařilo gardistům udržet, jenomže útoky separatistů neustávaly, protože sami nečelili žádné hrozbě v podobě obkličovací operace. [celá zpráva]

Ohlášená vítězství

Zprávy od Ilovajsku kontrastují s armádním komuniké, které oznámilo, že ukrajinské vládní jednotky zničily za posledních 24 hodin rozsáhlá uskupení separatistů.

„Ztráty protivníka za uplynulých 24 hodin činí 247 teroristů, dva tanky, osm obrněných vozidel, dva raketomety Grad, čtyři nákladní vozy a jedno dělo,“ uvedlo tiskové středisko ukrajinské armády.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zničené auto ukrajinských sil v Doněcku

Vojáci se podle komuniké snaží vypátrat a zničit průzkumníky protivníka v obci Rodakovo a podnikají útok ve směru Komisarivka–Alčevsk. Armádní pozice jsou naopak pod palbou nepřítele v okolí obcí Stili a Hrabovo.

V obležené baště separatistů v Doněcku se v noci na úterý stali oběťmi palby tři civilisté, oznámily místní úřady. Ukrajinská agentura Unian připsala střelbu a oběti separatistům, ruská ITAR-TASS ukrajinským vojákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám