Hlavní obsah

Památník v Budapešti postavili pod rouškou noci, odpůrci budou dál protestovat

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

„Vnutili nám tenhle hnusný památník pod rouškou noci jako zloději. Orbán se chová jako diktátor,“ rozčiluje se žena středního věku. Stojí před kontroverzním památníkem obětem německé okupace Maďarska na budapešťském náměstí Svobody. Naráží na to, že socha byla instalována za asistence policie v noci na neděli.

BEZ KOMENTÁŘE: V Budapešti se protestuje proti památníku válečným obětemVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Když jsem ráno venčila psa, najednou jsem překvapeně zírala, že sochy jsou už na místě. Když někdo něco podniká v noci a tajně, tak se asi něčeho bojí,“ kroutí hlavou Zsófia.

Organizátorka protestů Fruzsina Magyarová (60) Právu řekla, že v demonstracích proti památníku budou pokračovat. „Nevěřím, že ho odstraní. Ale musíme dát najevo, že v tomhle státě má někdo také jiný názor než vrchnost,“ říká odhodlaně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsem tím památníkem pobouřen. Orbán se snaží světu namluvit, že Maďaři nemohli za deportaci Židů do koncentráků a že za všechno špatné mohou jen Němci, kteří Maďarsko v roce 1944 obsadili,“ zlobí se 62letý János László. „Tenhle památník ještě víc rozdělí národ,“ obává se 65letý Gyula.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Památník připomínající německou okupaci v Budapešti

Na náměstí se v pondělí sešli i příznivci premiéra Viktora Orbána a krajně pravicové strany Jobbik.

„Slyšel jsem, že se bude konat slavnostní odhalení památníku,“ říká 27letý Márton Kónya, volič Jobbiku. „Mimochodem proti památníku nic nemám. Ale nesouhlasím s textem na něm. Němce nesprávně označuje za okupanty. Tehdy to přece byli naši spojenci,“ dodává.

Příznivcům Jobbiku víc vadí nedaleký památník sovětským vojákům, kteří padli při osvobození Budapešti. „Levičáci, liberálové a sionisté protestují proti novému památníku, ale ten sovětský, který je oslavou komunistické diktatury, jim nevadí,“ mávne rukou Károly.

Žádný anděl

Nový památník znázorňuje archanděla Gabriela jako symbol Maďarska, na nějž se vrhá německá orlice. Sousoší má připomínat okupaci Maďarska nacisty v roce 1944.

Levicová opozice a židovské organizace upozorňují, že Orbánova pravicová vláda se pokouší falšovat dějiny. Památník naznačuje, že hrůzy holocaustu mají v Maďarsku na svědomí pouze Němci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stavbu památníku hlídá policie.

„Vždyť maďarské úřady se aktivně zúčastnily všech protižidovských akcí. Maďarsko určitě nebylo nevinným andělem. Už před příchodem Němců tu byly protižidovské zákony a ghetto,“ řekl Právu rabín Zoltán Radnóti.

V pondělí se maďarské úřady rozhodly, že pomník oficiálně neodhalí. Oznámil to ministr řídící maďarský úřad vlády János Lázár s tím, že premiér Viktor Orbán v této souvislosti zveřejní své stanovisko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám