Hlavní obsah

Povstalci nabízejí bezpečnost pozorovatelům výměnou za příměří

Proruští separatisté na východě Ukrajiny zajistí bezpečnost mezinárodních pozorovatelů v místech pádu malajsijského boeingu, pokud bude Kyjev souhlasit s příměřím. S odvoláním na vicepremiéra samozvané Doněcké lidové republiky Andreje Purgina to v neděli uvedla agentura AFP.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Trosky malajsijského letadla sestřeleného na východní Ukrajině

Článek

"Zajistíme bezpečnost mezinárodních expertů na místě (pádu letadla), pokud Kyjev uzavře příměří," sdělil  Purgin. Kyjev vyzval k okamžitému uzavření příměří, které by trvalo alespoň po dobu vyšetřování na místě, kam se ve čtvrtek zřítil boeing malajsijských aerolinií s 298 lidmi na palubě.

Místo neštěstí podle informací zahraničních novinářů připomíná záběry, které jsou obvyklé z dokumentů o druhé světové válce. „Je to jako apokalypsa. Trosky, těla obětí a jejich osobní věci jsou rozeseté na ohromné rozloze.  Mezi tím vším se pohybují ozbrojenci,“ popisuje korespondent rakouské stanice ORF Christian Wehrschütz. Nad vším se vznáší pach rozkládajících se těl.

Cameron chce trestat Rusko

Velmi ostře se v souvislosti s pádem malajsijského letadla pustil do Ruska britský premiér David Cameron. V rozhovoru pro nedělní vydání listu Sunday Times  řekl, že pokud se prokáže, že za zřícením stroje stojí proruští separatisté, ponese vinu za tragickou havárii s 298 oběťmi i Moskva.

Cameron tvrdí, že se Rusko snaží Ukrajinu destabilizovat a Evropská unie by proto měla vůči Moskvě zaujmout tvrdší postoj.

Ještě tvrdší slova volil nový britský ministr obrany Michael Fallon, který ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkázal, aby "se klidil z východní Ukrajiny" a obvinil Rusko ze "sponzorování terorismu". "Musí si být (Putin) jist, že Západ bude jednat," varoval Fallon.

Reklama

Výběr článků

Načítám