Hlavní obsah

Příměří skončilo a na celé východní Ukrajině se rozhořely tvrdé boje

Kyjev
Aktualizováno

Ostré střety mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty se v úterý rozhořely ve značné části Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodl neprodlužovat dál příměří. Do akce bylo nasazeno letectvo i dělostřelectvo. První den obnovených bojů si už vyžádal několik obětí. V obou oblastech byl vyhlášen výjimečný stav.

Foto: Mykhailo Markiv, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na páteční návštěvě vojáků v Izjumu

Článek

„V Doněcku nezákonná teroristická uskupení zaútočila na doněcký oblastní úřad ministerstva vnitra. Policisté vedení generálem Konstantinem Požydajevým se v budově zabarikádovali a brání se,“ uvedl ministr vnitra Arsen Avakov. Při útoku jeden policista zemřel, dva byli zraněni těžce a několik lehce. „Boj s teroristy pokračuje,“ dodal ministr.

Podle webu OstroV se střílí i v kancelářském komplexu Grin Plaza a v obchodním středisku Zlaté rouno. Bojuje se také u letiště. Na přístupech k Doněcku byly podle webu Ukrajinska pravda do boje nasazeny tanky. Podle premiéra samozvané Doněcké lidové republiky se tam střetly dvě různé skupiny separatistů. Budovu ministerstva vnitra dobyli radikálové vedení Igorem ´Běsem Bezlerem´, na kterého zaútočily skupiny Vostok a Oplot.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obyvatel Slavjansku u domu poškozeného palbou

U Kramatorsku byl podle Ukrajinské pravdy ostřelován linkový autobus. Čtyři cestující zemřeli a dalších pět lidí utrpělo různě vážná zranění.

Ve většině Doněcké oblasti autobusy nejezdí. Na dvou místech byla přerušena i železniční doprava, když vybuchly podminované úseky tratí. Následkem pokračujícího ostřelování hory Karačun u Slavjansku se zřítila televizní věž. Minometné granáty zničily lana, která ji držela.

Výjimečný stav

Na východě Ukrajiny už platí výjimečný stav, uvedl bývalý předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Obyvatel Slavjansku odnáší kočku z ostřelovaného domu )

Boje propukly i v sousední Luhanské oblasti. Podle agentury RIA Novosti se válčí poblíž ruské hranice o hraniční přechody, které jsou nyní uzavřeny. Šest příslušníků ukrajinské národní gardy bylo zraněno, když jejich obrněný transportér BTR 80 najel na protitankovou minu. Ženisté pak zneškodnili dalších devět min.

Ukrajinským pohraničníkům se podařilo dobýt hraniční přechod Dovžanskij vedoucí do ruského města Šachty. Přechod zprovoznili, když zlikvidovali 15 min na příjezdových cestách a dvacet na samotném přechodu.

Do bojů bylo nasazeno letectvo a dělostřelectvo

Obnovu bojových akcí ohlásil na zasedání parlamentu jeho předseda Oleksandr Turčynov. „Měl jsem možnost dnes ráno hovořit s ministrem obrany a ministrem vnitra, takže vás informuji, že v úterý ráno byla obnovena aktivní fáze protiteroristické operace (ATO). Naše ozbrojené síly útočí na základny a opěrné body teroristů,“ oznámil.

”Zaútočíme a naši zemi osvobodíme. Rozhodnutí nepokračovat v příměří je naší odpovědí na teroristy, ozbrojence a bandity,” uvedl prezident Petro Porošenko.

Příměří neprodloužil i přes pondělní telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, se kterým se na pokračování klidu zbraní údajně shodl.

Foto: Mykola Lazarenko, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznamuje, že neprodlouží příměří.

Separatisté podle Kyjeva během deseti dnů porušili příměří více než stokrát.

Rozsah operace přiblížil ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk.

„Všude se podnikají letecké a dělostřelecké útoky proti opěrným bodům a shromaždištím teroristů.“ Zmínil, že během desetidenního příměří jejich bojový duch upadl. „Aktivita teroristických skupin se značně snížila.”

Separatisté ve Snižném ale oznámili, že sestřelili vrtulník. Zprávu nešlo ověřit.

Kapitulace?

Mluvčí armádní operace Oleksij Dmytraškovskyj oznámil, že armáda jedná s ”velkou skupinou” rebelů o jejich kapitulaci.

Velení ATO nabídlo separatistům, aby se vzdali a přešli na stranu vlády. Uvedl to představitel národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Podle něj někteří vzbouřenci jednají s ukrajinskými silami o přechodu na vládní stranu, nebo o možnosti odejít do Ruska.

Okřídleným se stalo podle Lysenka úsloví: „Lépe, když mě dvanáct soudí, než šest nese.“ Podle něj se ale každá dohoda uzavírá samostatně tak, aby vzdávající se neviděli jejich bývalí spolubojovníci.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obyvatel Slavjnasku u poškozeného cisternového vozu na přepravu vody, která ve městě není.

Tyto zprávy však není možné ověřit z dalších zdrojů, a tak není jasné, zda takováto jednání skutečně probíhají, nebo jde jen o psychologickou válku či propagandu.

Pod minometnou palbou se poblíž hranice ocitl i televizní štáb ruské televize Ren TV. Její reportér byl zraněn, neslyší a krvácel z uší. Poraněn při explozi granátu byl i kameraman.

Luhanští separatisté mezitím zadrželi zpravodajku ukrajinské Hromadské TV Anastasiju Stankovou a Ilju Bezkorovajeného. Separatisté údajně drží stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám