Hlavní obsah

Rakouská obec zdědila po českých bratrech 33 miliónů, možná díky vínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gols

Dva bratři původem z Česka odkázali z neznámých důvodů veškerý svůj majetek malému rakouskému městečku Gols. Obecní kase měla původně připadnout částka zhruba jeden milión eur (asi 27,5 miliónu korun). Nyní se však na švýcarském kontě objevilo dalšího čtvrt miliónu eur. Informovala o tom agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Místní se domnívají, že za náklonností českých bratří k jejich obci stojí především burgenlandské víno.

Článek

Zprávu o tom, že se Gols ležící asi 50 kilometrů jižně od Bratislavy na břehu Neziderského jezera, stal univerzálním dědicem, obdržela rada města už před dvěma lety. V březnu 2012 totiž zemřel krátce po svém bratru Radimovi lékař Jiří Jetel. Ve své poslední vůli odkázal Golsu vedle finančních prostředků také dům ve Švédsku a byt ve Vídni.

Na kontě obce se nyní podle starosty Hanse Schrammela nachází již 440 000 eur (asi 12 miliónů korun), které chce použít na stavbu nové multifunkční haly.

Nedávno navíc jedna švýcarská banka při kontrole svých účtů objevila konto jednoho z bratří, na němž bylo dalších 225 000 eur (zhruba šest miliónů korun). I ty získá po náležitých právních úkonech obec Gols. Starosta přitom prý nevylučuje ani další příjemná překvapení.

Důvod neznámý

Největší záhadou tak zůstává, proč bratři Jetelovi odkázali celé své jmění právě tomuto třítisícovému městečku. Místní se domnívají, že za náklonností bratří k jejich obci stojí především místní burgenlandské víno.

Bratři Jiří a Radim Jetelovi se narodili v rodině lékaře Františka Jetela v Nymburce. Oba vystudovali lékařství a spolu s rodiči v roce 1965 emigrovali do Rakouska. Jiří poté celý život působil jako gynekolog ve Švédsku.

Bratři se mimo lékařskou vědu zajímali i o umění. Přátelili se také se slavným "lovcem nacistů" Simonem Wiesenthalem, který z jejich podnětu získal v roce 1999 český Řád Bílého lva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám