Hlavní obsah

Slavjansk je bojová zóna bez vody a elektřiny. Luhanskou oblast dobývají kozáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V separatisty ovládaném východoukrajinském Slavjansku, který se snaží dobýt zpět armáda, došly pohonné hmoty, vázne zásobování potravinami a stotisícové město je bez vody, elektřiny i plynu. Výplaty mezd se prakticky zastavily, uvedla ukrajinská agentura Unian. Proruští vzbouřenci hovoří o kritické situaci. Podle nich je zničena polovina domů.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ve Slavjansku

Článek

"Je možné konstatovat, že polovina všech stavení ve městě je už srovnána se zemí," řekl ruské tiskové agentuře Konstantin Knyrik, mluvčí povstalecké skupiny Jihovýchodní fronta. Ve městě nefunguje mobilní spojení, lidé tráví noci v protiletadlových krytech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinská média uvádějí, že je město bez energií i vody. Podle agentury Unian došly ve Slavjansku zásoby benzínu, prakticky všechny čerpací stanice jsou uzavřené, pokud je už dříve nezničil zásah z minometu. Pohonné hmoty prý nemá k dispozici ani záchranná služba. Palivo do Slavjansku dovážejí dobrovolníci z nedalekého Kramatorsku. I tam se ale od pondělí intenzivně bojuje. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Lidé opouštějící Slavjansk

Díky pomoci Červeného kříže je ve Slavjansku zatím dostatek léčiv. Vázne ale zásobování potravinami, nemluvě o výplatách mezd, které se prakticky zastavily.

Podle ruské agentury Interfax rodiny vystrašené nekončícími přestřelkami a explozemi marně hledají cestu, jak město opustit. Vzbouřenci hovoří o množství mrtvých civilistů včetně šestileté dívky a dvanáctiletého chlapce.

Vůdce Ponomarjova údajně sesadili

Slavjansk, považovaný za hlavní baštu proruských radikálů na východě Ukrajiny, je už řadu týdnů v obklíčení. Všech devět výpadovek z města kontroluje ukrajinská armáda a jednotky Národní gardy. Povstalci ostřelují armádní posty z granátometů a těžkými kulomety, prorazit blokádu se jim ale nepodařilo.

Foto: ČTK/AP

Předák slavjanských separatistů Vjačeslav Ponomarjov

V kritické situaci došlo k sesazení předáka separatistů Vjačeslava Ponomarjova. Podle ruských médií byl zbaven funkce „lidového starosty“ a zatčen. Vedoucí představitelé povstalecké Doněcké lidové republiky, na jejímž území se Slavjansk nachází, ale o výměně Ponomarjova nic nevědí. Agentuře ITAR-TASS řekli, že o odstranění "lidového starosty" nerozhodli.

Ponomarjov, bývalý ředitel textilního závodu a majitel továrny na výrobu toaletních mýdel, který údajně bojoval v Afghánistánu v elitní jednotce, se prohlásil starostou Slavjansku v dubnu po útoku separatistů na sídlo tajné služby SBU.

Velkou část Luhanské oblasti prý ovládají donští kozáci

Zato v Luhanské oblasti se podle ukrajinského zpravodajského serveru OstroV stávají dominantní silou dobře vyzbrojené a vycvičené oddíly donských kozáků. Zhruba 4000 jejich bojovníků vytlačily jednotku samozvané lidové republiky a získaly pod svou kontrolu už devět měst.

Donští kozáci mají v oblasti východní Ukrajiny a jihozápadního Ruska už od 15. století pověst neohrožených a příkladně organizovaných bojovníků. Před bolševickým převratem v roce 1917 mělo donské vojsko přes 1,5 miliónu mužů, kteří chránili jižní hranice ruského impéria a požívali značných výsad.

Sovětská moc legendu o kozácích potlačila, ještě dnes se ale jen v Rusku ke kozákům hlásí na 140 000 lidí. V éře prezidenta Vladimira Putina donští kozáci s podporou státu obnovili svou starou slávu, základem jejich ideologie se stalo vypjaté vlastenectví, přísný vojenský řád a pravoslaví.

Na Ukrajině kozáci po staletí operovali právě v Luhanské a Doněcké oblasti, tedy na území Donbasu. Chaos vyvolaný proruským povstáním nyní kozácké oddíly podle ukrajinských médií využívají k posílení svých pozic a vytváření živelných samospráv.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Pod jejich kontrolou jsou údajně města Severodoněck, Lysyčansk, Stachanov, Brjanka, Alčevsk, Krasnyj Luč, Antracyt, Sverdlovsk a Perevalsk ležící většinou na jihu Luhanské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám