Hlavní obsah

Tři exploze na transitním plynovodu přes Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na vysokotlakém plynovodu ve vesnici Nebylov Rožňatského v Ivano-frankivské oblasti zaznamenaly úřady tři exploze. Sdělil to ve čtvrtek rádiu Svoboda správce oblasti Andrij Trocenko. Podle něj se jednalo o teroristické činy, protože na místě explozí se našly stopy po výbušninách.

Článek

„Pod potrubí bylo uloženo výbušné zařízení,“ uvedl Trocenko, který blíže popsal vývoj situace.

Na místě, kde plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod překračuje řeku Limnyci, byl zjištěn v pondělí 12. května únik plynu. Při jeho odstraňování došlo k výbuchu u dalšího potrubí vedoucího plyn z bohorodčanského podzemního zásobníku do kompresorové stanice v Dolyně.

Na místě výbuchu byly nalezeny zbytky výbušného zařízení, které bylo odpáleno na dálku.

Ve středu pak bylo zahájeno trestní stíhání neznámého pachatele pro podezření z terorismu. Na vyšetřování se podílí i tajná služba SBU.

Trocenko dodal, že předběžné výsledky vyšetřování potvrzují, že šlo o záměrný čin. Podle něj pro to svědčí též fakt, že k výbuchu došlo, když ministr energetiky jel jednat do Bruselu o dodávkách plynu.

Plynovody v regionu Přikarpatí jsou nově střeženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám