Hlavní obsah

Separatisté hlásí vítězství, v Doněcku je pro odtržení drtivá většina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev
Aktualizováno

Separatisté v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny v neděli večer oznámili, že v jimi uspořádaném referendu se na 90 procent lidí vyslovilo pro samostatnost. V pondělí uvedli v Luhanské oblasti, že nezávislost potvrdilo 94 až 98 procent hlasujících. Referenda kyjevská vláda neuznává a stejně se k nim postavil i Západ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé doněckého regionu jsou pro samostatnostVideo: Reuters

 
Článek

Předběžné výsledky hlasování v Luhanské oblasti oznámil jeden z vůdců separatistů Aleksandr Malychin, který se označil za šéfa volební komise: „Ráno byly zpracovány výsledky z 28 teritoriálních komisí. Ještě čekáme výsledky z teritoriálních komisí, kde ´děti´ upadly pod vliv Národní gardy, ale podle předběžných výsledků se pro nezávislost Luhanské lidové republiky vyjádřilo 94 až 98 procent hlasujících.”

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě v Krasnoarmijsku zahynul proruský separatista

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že přesnější výsledky budou kolem poledne, až dorazí hlasy z oblastí, kde probíhá protiteroristická operace, a od obyvatel oblasti, kteří jsou v Moskvě.

Šéf samozvané volební komise Doněcké lidové republiky Roman Ljagin řekl podle BBC novinářům, že 89,07 procenta lidí hlasovalo pro samostatnost. 10,19 procenta proti a referenda se účastnilo 74,87 procent obyvatel. Dodal, že 0,74 procenta odevzdaných lístků bylo neplatných. Obyvatelé odpovídali na otázku "Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?"

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Obyvatelka východoukrajinského Slavjansku se zdraví s proruskými ozbrojenci, kteří míří k jedné z místních volebních místností.

Výsledky ale vzbuzují pochybnosti. Když se nedávno pokusili separatisté poprvé vyhlásit Doněckou lidovou republiku, nakonec to odvolali, protože nenašli pro svůj krok dostatečnou podporu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volební komisaři v Luhansku sčítají odevzdané hlasyVideo: Reuters

Zmatky a neregulérnosti 

Kvůli absenci nezávislých pozorovatelů nelze výsledky ověřit. Reportér BBC uvádí, že volby provázel chaos a nesrovnalosti.

V Primorském v Mariupolské oblasti neexistoval žádný volební seznam a nehlasovalo se za zástěnami. Lidé vyplňovali hlasovací lístky přímo u stolů, kde se také vybíraly peníze na Doněckou lidovou republiku.

Šéf volební komise Sergej Babin umožnil na místě hlasovat i lidem z jiných oblastí. Podle něj se později prověří, zda někteří lidé nehlasovali dvakrát ve více regionech. Uvedl, že na tento úkol bude stačit jeden den.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Členové volební komise v Luhansku vysypávají lístky k urny.

V Doněcku sice měli volební seznamy, ale lidé mohli volit v jakékoli hlasovací místnosti. Ve Slavjansku si učitelka stěžovala na výhrůžky, když odmítla poskytnout školní budovu pro účely referenda.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Tělo proruského aktivisty po střelbě v Krasnoarmijsku

V Krasnoarmijsku zahynul při násilí během voleb nejméně jeden člověk. Stal se obětí palby ukrajinských bezpečnostních sil. Podle agentury AP leželi na zemi dva mrtví. [celá zpráva]

Ukrajina na křižovatce

Referenda dále štěpí Ukrajinu. Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin v neděli prohlásil, že oblast co nejdříve po zveřejnění výsledků ustaví svou vládu a další správní orgány.

„Všechny vojenské jednotky na našem území budou po vyhlášení výsledků považovány za nelegální a označeny za okupanty,” dodal.

Šéf volební komise Ljagin dodal, že se v Doněcké oblasti neuskuteční 25. května prezidentské volby ani žádné další referendum. Kyjev zvažoval referendum o budoucím uspořádání země.

Zatímco Západ se postavil k referendům odmítavě a Kyjev je neuznává, Rusko bylo ve svých vyjádřeních opatrné. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin se k referendu vyjádří teprve poté, co zanalyzuje jeho výsledky.

Anketa

Měla by vláda v Kyjevě uznat výsledky referend na východě Ukrajiny?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3363 čtenářů.

Doněcká a Luhanská oblast

DONĚCKÁ OBLAST

rozloha činí 26 517 km  čtverečných

počet obyvatel činí 4,5 miliónu, asi 75 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 38,2 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 56,9 procenta.

Oblast produkuje pětinu ukrajinského HDP, těží se v ní uhlí a rudy, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.

LUHANSKÁ OBLAST

rozloha činí 26 684 km  čtverečných

počet obyvatel činí 2,2 miliónu, asi 69 procent jich mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 39 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 58 procenta.

V oblasti se těží se uhlí a rudy, je tam je těžký průmysl včetně lokomotivky

Reklama

Výběr článků

Načítám