Hlavní obsah

U Slavjansku se bojuje, mrtvých je už pět

Kyjev
Aktualizováno

Až pět mrtvých si vyžádaly čtvrteční boje u města Slavjansk, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Separatisté už dříve přiznali jednu až dvě oběti. Ukrajina se rozhodla ve středu obnovit operaci ozbrojených složek proti separatistům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí Slavjansku připomíná bitevní zónuVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident Vladimir Putin akci odsoudil: "To není ostrá fáze, ale kárná výprava, která bude mít následky pro lidi, kteří taková rozhodnutí přijímají, a to i v mezistátních vztazích."

"V potyčkách bylo zničeno až pět teroristů. Jeden voják byl zraněn," uvedlo ukrajinské ministerstvo podle agentury AFP. Vojákům se během bojů podařilo zničit tři předsunutá kontrolní stanoviště separatistů.Město obklíčili a s pomocí transportérů útočí z více stran.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak ruská agentura ITAR-TASS uvedla, že "silám místní sebeobrany" se útok kolony obrněných vozů podařilo odrazit a na pomoc jim přišly posily z okolí a dobrovolníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje u Slavjansku mají mrtvéVideo: Reuters

„Dnes ráno mezi Slavjanskem a Svjatohorskem byla objevena skupina ozbrojených mužů. Od silničního zátarasu tam zamířila mobilní skupina. Podle slov místních domobranců po nich zahájili palbu,“ stojí v prohlášení místní domobrany Slavjansku, tedy proruských separatistů.

„Podle předběžných informací byli zabiti dva lidé a několik dalších bylo zraněno. Okolo 9.30 hod. přivezli do Leninovy nemocnice muže se střelným zraněním. Lékaři nyní bojují o jeho život,“ uvádí se dále v textu domobrany. S informací o dvou mrtvých přišla mluvčí domobrany Stella Choroševová, jiné zdroje uvádějí jednoho mrtvého a těžce zraněného.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Ukrajinské obrněné transportéry 70 kilometrů od Slavjansku

Ukrajinské ministerstvo vnitra pak oznámilo pět obětí z řad separatistů, kteří brání město.

Ukrajinští vojáci se podle agentury Reuters ráno zakopali na nových pozicích jen několik kilometrů od města Slavjansk, ovládnutého separatisty.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Ukrajinské vedení ve středu ohlásilo obnovení „protiteristické operace“ proti proruským separatistům, odmítajícím složit zbraně a opustit veřejné budovy, jak požaduje dohoda uzavřená v Ženevě minulý týden ministry zahraničí Ukrajiny, USA, Ruska a Evropské unie. [celá zpráva]

Útok na základnu

V noci podle agentury Reuters ukrajinští vojáci odrazili útok na sklad zbraní na základně v Artemivsku. Podle zprávy ministra vnitra Arsena Avakova byl při útoku vedeném Rusy zraněn jeden ukrajinský voják.

„V noci se odehrál útok na vojenskou jednotku s cílem zmocnit se zbraní. Skupina útočníků čítala okolo 70 lidí v čele s ruským vojákem (zachyceným na mnoha fotografiích ve Slavjansku – s plnovousem),“ uvedl Avakov.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Artemivskem kroužily ukrajinské vojenské vrtulníky

Ukrajinské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že v noci na čtvrtek asi stovka útočníků napadla vojenskou jednotku v Artemivsku, střílela z automatických zbraní, granátometů a také házela ruční tříštivé granáty. Útok Ukrajinci odrazili a posádka zůstala pod jejich kontrolou.

Zraněný voják má podle listu Delo poraněnou tvář a je v místní nemocnici.

Zranění v Mariupoli

V Mariupoli, zhruba 120 kilometrů jižně od Doněcku, je pět zraněných po útoku na separatisty, kteří už dříve obsadili místní radnici.

„Asi dvacet osob začalo bít lidi, kteří obsadili městský výbor,“ uvedl ukrajinský web 0629. Pět lidí, kteří okupují radnici, bylo zraněno. Poté byla povolána policie, která několik lidí zatkla.

Podle některých zpráv už budovu nedrží příznivci Ruska, kteří ji okupovali, podle jiných separatisté hlásí, že „šturm odrazili“.

Ovládnutí vysílače v Luhansku

Národní garda podle ukrajinské agentury Interfax na Avakovův rozkaz také převzala kontrolu nad televizním a rozhlasovým vysílačem v centru Luhansku, kde proruští vzbouřenci okupují některé veřejné budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská policie zřídila u vjezdů do Doněcku kontrolní stanovištěVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám