Hlavní obsah

Vojáci na východě Ukrajiny dezertují

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští vzbouřenci na východní Ukrajině ve středu obsadili radnici v Doněcku, uvedla agentura Reuters. V Kramatorsku se zmocnili šesti obrněných vozidel. Ukrajinští vojáci odmítají zasahovat a přecházejí na stranu vzbouřenců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrněné transportéry plné vojáků s ruskými vlajkami vjíždějí do SlavjanskuVideo: Reuters

 
Článek

Obsazení radnice v Doněcku potvrdila její mluvčí. Na úřad podle ní vtrhly dvě desítky ozbrojených mužů. Před radnicí vyrostla barikáda z pneumatik a dalších předmětů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojení vzbouřenci obsadili doněckou radniciVideo: Reuters

Vzbouřenci tak v oblasti okupují už pátou radnici. V Doněcku mimo jiné stále kontrolují sídlo gubernátora. Celkem obsadili správní budovy v osmi městech.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Transportér s ruskou vlajkou ve východoukrajinském Slavjansku.

Navzdory bezpečnostní akci, kterou v úterý zahájila ukrajinská vláda, slavili ve středu separatisté úspěch také v Kramatorsku. Podařilo se jim ukořistit šest obrněných vozidel ukrajinských sil, s nimiž vyrazili do města Slavjansk, uvedl list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místní obyvatelé zastavili u Kramatorsku ukrajinskou armádu doprovázenou stíhačkamiVideo: Reuters

Jejich ztrátu potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany: Do města Kramatorsk vjelo 16. dubna šest obrněných transportérů ozbrojených sil v rámci plánu protiteroristické operace. V centru města pohyb kolony zablokovali místní obyvatelé, mezi nimiž byli ”představitelé ruských diverzně-teroristických skupin”. Zablokovaná vozidla ovládli separatisté. Ukrajinská armáda jim v tom nebránila, i když nad městem kroužily vrtulníky.

V konvoji jelo zhruba sto mužů, z nichž někteří byli maskovaní. Na prvním vozidle vlála ruská trikolóra. Podle korespondenta je před kramatorským nádražím nadšeně zdravilo několik set místních obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté setrvávají na barikádách v DoněckuVideo: Reuters

Přerušen byl provoz vlaků do Kramatorsku na trati z Družkovky, uvedl Interfax-Ukraina s odvoláním na tiskovou službu Doněckých železnic. Po trati denně jezdí 16 rychlíkových spojů rychlíků a 28 příměstských spojů. Dráhu zablokovali neznámí lidé. Trať by měla odpoledne být zprovozněna.

Dezertující vojáci

Podle Reuters přešlo na stranu vzbouřenců několik ukrajinských vojáků. Jeden z vojáků, který se představil jako příslušník 25. výsadkové divize z Dněpropetrovsku, uvedl: „Všichni vojáci a důstojníci jsou tady. Nebudeme střílet vlastní lidi.”

Oficiální představitelé ukrajinské armády podle ČTK zatím neinformovali o případné dezerci. Ukrajinské ministerstvo obrany jen oznámilo, že separatisté zajali dva ukrajinské vojáky v Luhansku. Kyjev vyslal na východ Ukrajiny ministra obrany Michajla Kovala.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Proruské skupiny okupují správní budovy na východě Ukrajiny už týden. Kyjev viní z podněcování nepokojů Rusko. To obvinění odmítá a poukazuje na to, že situaci vyostřuje vláda, která ztratila nad východními regiony moc.

Zemi podle ruského prezidenta Vladimira Putina žene Kyjev na pokraj občanské války. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám