Hlavní obsah

Ukrajina si už nebere servítky, zaútočila proti proruským silám. Mrtví jsou na obou stranách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V neděli zahájená protiteroristická operace ve východukrajinském Slavjansku si podle ministra vnitra Arsena Avakova vyžádala zraněné a mrtvé na obou stranách. Cílem operace bylo vytlačit separatisty z policejní stanice, budovy tajné služby SBU a radnice, které uchvátili v sobotu. Mezitím se ale separatisté zmocnili policejní stanice a radnice v sousedním Kramatorsku a občasné obsadili radnici v Mariupoli.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba ozbrojenců v Kramatorsku

 
Článek

„Mrtví a ranění jsou na obou stranách,“ uvedl Avakov. „Na naší straně je to důstojník SBU. Zraněni jsou velitel Protiteroristického útvaru SBU a ještě čtyři další lidé. Na straně separatistů je počet neznámý.“ Poté úřad Doněcké oblasti uvedl, že mrtvý je nejméně jeden a raněných devět.Střílelo se při dobývání barikád na přístupových cestách k městu.

Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na jednoho z proruských aktivistů uvedla, že ve Slavjansku také zahynul jeden ze stoupenců federalizace Ukrajiny a další dva utrpěli zranění. "Dohromady zahynuli tři lidé. Dva ze strany Pravého sektoru, jak jim říkáme, a jeden náš. Ano, byli zabiti. A na naší straně jsou ještě dva zranění," řekl Nikolaj Solncev vedoucí separatisty.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský vrtulník nalétávající na centrum Slavjansku.

Bezpečnostní síly zlikvidovaly dvě barikády separatistů na příjezdu do města, uvedly Novosti Donbasu na Twitteru, první směrem od Kramatorska, druhou na silnici z Charkova. Při akci separatisté barikády, které byly částečně tvořeny pneumatikami, zapálili.

Podle Avakova se podařilo osvobodit větší část Slavjanska a nyní se přeskupují síly. Centrum ale pod kontrolou nemají, radnici drží separatisté.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Separatisté ve Slavjansku před obsazenou policejní stanicí

Starostka Nelja Štěpová, která vzbouřence podpořila, z města utekla, uvedl jeden z vůdců separatistů v Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. Před obsazenou budovou radnice do megafonu řekl: „Žádal jsem ji, aby přišla, řekla mi za půl hodinu. Zavolal jsem jí znovu a ona je už v Artěmovsku.”

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Kramatorsku

Pak vyzval obyvatele, aby radnici hájili: „Budeme koordinovat akci. Nemyslím si, že budou střílet, nepropadejte panice. Nyní 150 ozbrojených mužů v černých uniformách postupuje po Aerodromské ulici. My útok odrazíme, sil máme dost.“

Separatisté v Doněcku oznámili, že sestavují oddíl, který vyrazí na pomoc Slavjansku.

„Bůh s námi”

Operace začala ráno a z prvního vyjádření Avakova byly patrné obavy. „Začala protiteroristická operace v Slavjnasku. Vedená protiteroristickým střediskem  tajné služby Ukrajiny SBU. Přisunuty byly síly ze všech bojových útvarů v zemi. Bůh s námi,” oznámil ministr na facebookovovém profilu.

Foto: Reuters

Ruští iredentisté u zapálemé barikády ve Slavjansku

Ukrajinský ministr vnitra doporučil civilistům ve Slavjansku, aby zůstali doma a nepřibližovali se k oknům.

Šlo o rozsáhlou akci, jak plynulo z prvních svědectví. „Informací je zatím málo, ale podle očitých svědků nad městem od rána krouží vrtulníky, je slyšet střelba a výbuchy," napsal server newsru.com.

Přestřelka v Kramatorsku

Boje se v neděli přenesly i do Kramatorsku, kde útočníci v neoznačených uniformách napadli policejní stanici a nakonec ji ovládli. Získali také kontrolu nad radnicí. Při akci stříleli z pistolí Makarov a automatů Kalašnikov.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Separatisté zkoumají zbraně získané z policejního skladiště.

Označovali se za domobranu, tvrdili, že jsou Slavjanským praporem Doněcké lidové republiky, což byl útvar vyhlášený minulé pondělí separatisty v Doněcku, kteří ale ho o den později zrušili.  [celá zpráva]

Podle novin Vostočnyj Projekt přijeli večer do města ve dvou autobusech. Nebyli nijak označení, měli jen pásky s barvami svatého Jiří.

Z videí podle Ukrajinske pravdy plyne, že jsou mezi nimi Rusové.

Obsazení radnice v Mariupoli 

Další radnici v neděli separatisté obsadili v Mariupoli po pokojném shromáždění za nezávislé Doněcké lidové republiky, kterého se účastnilo na tisíc lidí. Několik set jich pak vniklo na radnici, uvedly Novosti Donbasu.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Barikády ve Slavjansku

Sobotní útok 

V sobotu se skupina ozbrojenců v maskovaných uniformách ve stotisícovém městě v doněcké oblasti zmocnila dvou policejních stanic a pak i pobočky SBU a radnice. Na stanici se iredentisti v sobotu zmocnili stovek zbraní, které údajně rozdali svým příznivcům, a nad radnicí vztyčili ruskou vlajku. Zřídili také své hlídky na silnicích vedoucích do Slavjanska.

Podle starostky šlo o příslušníky proruské Doněcké milice. Starostka se postavila na jejich stranu a oznámila uspořádání referenda, protože město je silně napojené na Rusko.

BEZ KOMENTÁŘE: Obsazené budovy policie a tajené služby v Slavjansku

Tvrdá odveta

Ministr vnitra už minulý týden hrozil zásahem a dal demonstrantům, kteří obsadili budovy oblastní správy v Doněcku a Luhansku 48hodinové ultimátum, během něhož mají složit zbraně a odejít, nebo zahájí síly ministerstva vnitra zásah. Až do neděle ho však nenařídil.

Tvrdou odvetou opět pohrozil v sobotu po akci iredentistů v Slavjansku: „Reakce bude velmi tvrdá, protože je rozdíl mezi demonstranty a teroristy." Avakov pohrozil "nulovou tolerancí vůči ozbrojeným teroristům".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám