Hlavní obsah

Nejmocnější oligarcha podpořil Jaceňuka, Kyjev na oplátku slíbil referenda

– Doněck

Nejmocnější ukrajinský ruskojazyčný oligarcha, doněcký magnát Rinat Achmetov radil v pátek ukrajinskému premiérovi Arseniji Jaceňukovi, jak udržet východ Ukrajiny. Achmetov předpokládá, že Donbas zůstane ukrajinský, a při jednání s premiérem v Doněcku vyzval k rozhovorům mezi znepřátelenými stranami. Jaceňuk přislíbil možnost pořádat místní referenda.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na jednání s místními politiky v Doněcku

Článek

„Lidí chtějí, aby byl hlas Donbasu slyšet. Chtějí, aby byl Donbas respektován. Jak toho dosáhnout? Jediným způsobem – při jednáních,“ řekl Achmetov, jehož moc a jmění plynou z těžkého průmyslu v doněcké oblasti a z exportu jeho produktů do Ruska.

Nestaví se ale proti Kyjevu, když prohlásil: „Na těchto jednáních musí vyhrát lid, Donbas i Ukrajina.“

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Proruští aktivisté u barikády před okupovanou budovou oblastní správy v Doněcku

Jednání, kterého se kromě Achmetova účastnil i tajemník proruské Strany regionů a místní představitelé a businessmani, se uskutečnilo v Doněcku. Achmetov na jednáních uvedl, že se právě setkal s demonstranty, kteří stále ještě drží budovu místní správy, a dodal, že „pokud chtějí decentralizaci, Donbas stojí za nimi“. Na závěr ale dodal: „Avšak pro mě je Donbas ukrajinský.“ Tím odmítl snahy separatistů a iredentistů.

Slib místního referenda

Jaceňuk v jámě lvové slíbil ústupky: „Parlament by měl chválit zákon o místním referendu.“ Podle něj by je měla umožnit změna zákona o národním referendu. Současný zákon dosud neumožnil uskutečnit referendum, jaké se konalo na Krymu ohledně odtržení a původně se mělo týkat posílení autonomie, protože referenda musela být celostátní.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na jednání v Doněcku

Je to další vstřícný krok vůči odpůrcům moci. Už ve čtvrtek slíbil úřadující prezident Oleksandr Turčynov amnestii vzbouřencům, pokud opustí obsazené budovy a složí zbraně. Podle stávajících zákonů jim hrozí pět až patnáct let vězení. Nabídl i jednání o dalších jejich požadavcích, zejména o federalizaci země. [celá zpráva]

Nabídka přišla jen několik hodin poté, co dal ministr vnitra vzbouřencům 48hodinové ultimátum, aby se stáhli, nebo budou čelit silovému zásahu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Armádní kolona u Doněcka

Cesta do Dněpropetrovska a zejména do Doněcku nebyla pro Jaceňuka nijak snadná. Politiky a zejména nové vládce Kyjeva tam nemají rádi a list Ukrajinska pravda napsal před jeho cestou otevřeně: „Jaceňuk se rozhodl riskovat a jede vyzkoušet pevnost doněckých vajec.“

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obyvatelé Luhasku procházejí před okupovanou budovou tajné služby SBU.

Ve středu dav v Luhansku, kde nadále separatisté drží budovy tajené služby SBU a oblastní správy, napadl prezidentského kandidáta ruskojazyčné Strany regionů Michaila Dobkina, který chtěl uklidnit místní vzbouřené radikály. Ve čtvrtek dopadla v Oděse syrová vejce na bývalého ministra Serhije Tihipka. Jeho bývalého kolegu ze Strany regionů Oleha Carova demonstranti zablokovali v hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám