Hlavní obsah

Gurlitt dostane zabavené obrazy zpět. Němci ale vyšetřování nevzdávají

– Augsburg

Německé úřady vrátí víc než tisíc obrazů zabavených sběrateli Corneliovi Gurlittovi. Část obrazů ze sbírky zřejmě nacisté za války sebrali židovským majitelům, případ je ale třeba právně přezkoumat. Ve středu o tom rozhodla prokuratura v Augsburgu.

Foto: Profimedia.cz

Cornelius Gurlitt na snímku z listopadu 2013

Článek

Německé úřady zabavily celkem 1280 obrazů v únoru 2012 kvůli podezření, že se Gurlitt dopustil daňového úniku. "V době zabavení sbírky bylo státní zastupitelství přesvědčeno, že je tento krok oprávněný," sdělilo státní zastupitelství deníku Augsburger Allgemeine. Podle něj se ale nyní objevily nové poznatky, takže bude třeba celý případ právně přehodnotit.

"Z toho důvodu se státní zastupitelství v Augsburgu rozhodlo zrušit rozhodnutí o zabavení obrazů a všechny zabavené předměty vrátit," uvedla prokuratura. Vyšetřování ale pokračuje.

Německé úřady držely nález obrazů dlouho v tajnosti, informace o něm se dostaly na veřejnost teprve loni na podzim. Zpráva o sbírce nyní 81letého Gurlitta vyvolala obrovský rozruch, protože mezi zabavenými díly byla i plátna slavných moderních malířů, která mají nedozírnou hodnotu. Podle historiků umění je mezi Gurlittovými obrazy zhruba 500 děl, která zřejmě zabavili nacisté židovským majitelům.

Miliardová sbírka

Celková hodnota sbírky je odhadována podle časopisu Focus na miliardu eur (zhruba 27,5 miliardy korun). Zahrnovala malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců.

Kromě toho se letos našlo 238 dalších obrazů v Gurlittově nemovitosti v Salcburku, byly mezi nimi obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta. Hodnota salcburských děl zatím vyčíslena není, odhaduje se na stovky miliónů eur. [celá zpráva]

Gurlitt v březnu prohlásil, že se dobrovolně vzdá děl, u nichž je nepochybné, že byla zabavena právoplatným vlastníkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám