Hlavní obsah

Pomozte nám rozdělit Ukrajinu, žádá Polsko dopis z ruské Dumy

Aktualizováno

Polské ministerstvo zahraničí obdrželo z Ruska dopis, v němž se navrhuje, aby se zúčastnilo rozdělení území Ukrajiny. Odesilatelem je podle polské veřejnoprávní televize TVP ruská Státní duma a list měl podepsat zástupce jejího předsedy, lídr Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij, známý svými provokativními vystoupeními.

Foto: Novinky.cz s použitím tvp.info

Žirinovského představa o rozdělení Ukrajiny

Článek

Zástupce předsedy ruské Dumy měl v dopise oficiálně navrhnout, aby Polsko v referendu požadovalo připojení pěti západních oblastí Ukrajiny: Volyňské, Lvovské, Ivanofrankovské, Tarnopolské a Rovenské k území Polska. Podobný návrh o připojení Zakarpatské a Černovické oblasti podle TVP dostalo také Maďarsko a Rumunsko.

V jejich případě se mělo jednat o Zakarpatskou a Černovickou oblast. Ukrajině by podle dopisu měla zůstat jen její centrální část. V mapě, kterou k tomu web televize přiložil, jsou jižní a východní části Ukrajiny včetně Oděsy nakresleny jako součást Ruska.

Polské ministerstvo zahraničí označilo dopis za „kuriózní“, a Žirinovskij proto dostane zdvořilostní odpověď, ve které však nebude vůbec zmíněn obsah jeho původního listu.

„Je přinejmenším pobuřující navrhovat Polsku, tak krutě zkoušenému dějinami, zúčastnit se rozdělení území spřátelené země, jakou je Ukrajina,“ uvedl v neděli v televizi poradce polského prezidenta Bronislawa Komorowského Tomasz Nalencz.

Dodal, že oficiální dopis s takovým obsahem určitě není soukromou iniciativou zástupce předsedy státní Dumy a má za cíl zřejmě odpoutat pozornost mezinárodní veřejnosti od anexe Krymu Ruskem.

Žirinovskij už dříve ve Státní dumě hovořil o dělení Ukrajiny: „Kyjev nikdy nebude souhlasit s federalizací Ukrajiny, a tak nebude vládnout ničemu.“ Podle něj ukrajinské pokusy vybudovat stát selhaly. Dodal, že města Łuck, Lvov a Tarnopol jsou podle něj polská.

Ukrajinska pravda už o zprávě informovala, ale zatím se k ní nevyjádřil žádný ukrajinský politik. Reakce Bukurešti a Budapešti nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám