Hlavní obsah

Na Ukrajině přituhuje, vláda do Kyjeva povolala výsadkovou brigádu

Kyjev
Aktualizováno

Do nestálé situace v ukrajinském hlavním městě Kyjevě by se mohla vložit i armáda. Ministr obrany Pavel Lebeděv ve středu do města povolal výsadkovou brigádu z východoukrajinského Dněpropetrovsku, informovala agentura ITAR-TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po náročné noci zůstávají demonstranti v ulicích KyjevaVideo: Reuters

 
Článek

Pětadvacátá výsadková brigáda, která má podle dostupných informací 500 mužů, se má do metropole dostavit s plnou výzbrojí. Podle nepotvrzených informací má do Kyjeva dorazit z jihoukrajinského Mykolajiva i 79. motostřelecký pluk.

Úřady už v úterý varovaly, že použijí „veškerá zákonná opatření”, aby zamezily eskalaci násilí.

Podle listu Ukrajinska pravda tajná služba SBU a ministerstvo vnitra provádějí na náměstí Nezávislosti současně dvě operace s názvy Bumerang a Volna, jejichž cílem je definitivní likvidace tábora demonstrantů na náměstí. Potvrdil to mluvčí silových služeb Gennadij Moskaľ.

Tajná služba SBU dala demonstrantům ultimátum, že musejí ukončit násilí a nepokoje do šesti večer: „Jestliže budou nepokoje pokračovat, budeme nuceni uplatnit tvrdá opatření.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelený demonstrant padl k zemiVideo: Reuters

Armáda dosud nasazena nebyla, i když už se před časem její velitelé do situace vložili a vyzývali prezidenta Viktora Janukovyče, aby vypjatou situaci řešil.

Janukovyč ve středu prohlásil, že je pro mírové řešení, dialog a kompromis. Ještě dnes se chce s opozičními předáky sejít znovu poté, co jejich noční schůzka nepřinesla žádný průlom. Nové rozhovory měly původně začít v 11 hodin, termín však nedodrželi a nový určen nebyl.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušníci sil ukrajinského ministerstva vnitra u hlavního kyjevského náměstí Nezávislosti

Evropská unie mezitím ústy předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa znovu pohrozila sankcemi vůči vybraným ukrajinským představitelům. Podle francouzského prezidenta Francoise Hollandea by měly být zavedeny co nejrychleji.

Anketa

Měl by Miloš Zeman zrušit pozvání ukrajinského prezidenta Janukovyče do ČR?
Ano
79,1 %
Ne
20,9 %
Celkem hlasovalo 10535 čtenářů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Související články

Na Ukrajině se nedohodli, už 25 mrtvých

Provizorně zbudované středisko opozice, budovu odborů na hlavním náměstí v Kyjevě, zachvátil v noci požár. Stalo se to za pokračujících srážek opozice...

Zeman zvažuje zrušení návštěvy Janukovyče

Prezident Miloš Zeman odsoudil násilí na Ukrajině a konstatoval, že pokud neskončí, zváží zrušení pozvání prezidenta Viktora Janukovyče do ČR. Ukrajinský...

Výběr článků

Načítám