Hlavní obsah

Stometrová loď plná krysích kanibalů míří k Británii

Právo, mcm

Její jméno připomíná někdejší krásnou kultovní sovětskou herečku minulého století. Realita ale nemá s krásou nic společného: od doby, kdy se loď Ljubov Orlova před rokem ztratila u břehů Kanady, tvoří prý její jedinou posádku „kanibalské krysy“. A tenhle náklad nyní zřejmě míří k Británii.

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Ljubov Orlova na archivních záběrech

 
Článek

„Někde tam pluje. Bude na ní spousta krys, které se požírají navzájem. Pokud se dostanu na palubu, budu muset všechno postříkat jedem,“ řekl listu The Sun belgický specialista Pim de Rhoodes, jeden z těch, kdo pasou po „lodi duchů“.

Nálezce může totiž zinkasovat svůj podíl na zešrotování ztraceného plavidla. Celkový výnos z likvidace plavidla se odhaduje na 600 tisíc liber, tedy asi na

18 miliónů korun.

Nikdo ale netuší, kde přesně se stometrová loď nyní nachází a kdy nebo kam by ji moře mohlo vyplavit na břeh. Rejstřík cílů je široký: dlouhé a členité břehy Skotska, pobřeží Irska, Anglie a možná i Walesu. Tímto směrem prý plavidlo ženou zimní bouře.

Foto: Profimedia.cz

Loď Ljubov Orlova na nedatovaném snímku

Experti: Stále se drží na hladině

Pobřežní hlídky zatím jen uklidňují prohlášením, že loď od loňska nikdo nespatřil. „Od Irska se nevyžaduje žádná další akce a nejsou ani zprávy či pozorování lodi. Provádíme normální pobřežní dozorové činnosti,“ oznámila například irská pobřežní garda.

Také mluvčí britské pobřežní agentury sdělil, že nedostali žádné zprávy o pozorování lodi, a to už od loňského dubna. „Budeme však reagovat v souladu se situací,“ ujistil.

Odborníci ale soudí, že loď se dosud nepotopila, protože se totiž neozvala žádná ze čtyř automatických vysílaček na záchranných člunech na palubě. „V posledních měsících sice zuřily obrovské bouře, je však třeba hodně velký úder, aby se potopila tak velká loď jako tato. Musíme proto zůstat ostražití,“ konstatoval šéf irské pobřežní gardy Chris Reynolds.

Pokusů o určení polohy plavidla bylo od loňska již několik, všechny však ztroskotaly. V březnu 2013 sice satelity objevily podezřelý objekt u severozápadních břehů Skotska, avšak letouny, které byly vyslány na místo, nenašly nic.

Kde je Ljubov Orlova?

Čtyřicet let stará loď, postavená v Jugoslávii pro Sovětský svaz, byla původně určena pro posádku a 110 pasažérů. V roce 2010 ji zadrželi kvůli dluhům na kanadském Newfoundlandu a její neplacená posádka se rozutekla.

Dva roky zůstával kolos nikým nekontrolován a neošetřován v přístavu. Až loni přišel příkaz odtáhnout plavidlo do Dominikánské republiky, kde mělo být rozebráno.

Při cestě v lednu 2013 se však přetrhlo lano mezi ním a vlečnou lodí. Kanadské úřady pak nechaly loď „vystrkat“ na volné moře a tam ji opustily. Od té doby bloudí Ljubov Orlova oceánem. Její osud se pokouší sledovat anglický blog Where is the Lyubov Orlova (Kde je Ljubov Orlova?).

Reklama

Výběr článků

Načítám