Hlavní obsah

Na Ukrajině brutálně zbili novinářku, psala o majetku politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Neznámí útočníci ve středu surově zbili opoziční aktivistku a investigativní novinářku Těťjanu Čornovilovou, která se zabývala korupcí mezi vysokými státními činiteli. Informoval o tom list Ukrajinska Pravda, pro nějž žurnalistka psala. Kvůli napadení do večera protestovaly tisíce Ukrajinců před ministerstvem vnitra v Kyjevě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Neznámí útočníci surově zbili ukrajinskou novinářkuVideo: Reuters

 
Článek

Novinářku přepadli nedaleko Kyjeva několik hodin po té, co byl zveřejněn její článek o majetkových poměrech vysokých vládních činitelů.

Čtyřiatřicetiletá žena, která vystupovala i při nynějších protestních mítincích opozice v hlavním městě, na policii vypověděla, že krátce po půlnoci jejímu autu zatarasil cestu jiný vůz a skupina neznámých mužů jí rozbila zadní okno.

„Potom ji vytáhli ven z auta, zbili ji a pak nechali ležet v příkopu,” uvedla ukrajinská policie. Na místě ležela několik hodin. Novinářka má podle listu Ukrajinska Pravda otřes mozku, zlomený nos a četné pohmožděniny. Opoziční aktivisté uvedli, že Čornovilová je na jednotce intenzivní péče.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ukrajinská novinářka Tětjana Čornovilová při demostracích buší na střechu policejního antonu

Policie ale neupřesnila, zda útočníci Čornovilovou také okradli. Podle listu pracuje s několika vyšetřovacími variantami. „Nevylučujeme, že to souvisí s profesí Čornovilové,” řekl Oleg Tatarov z ministerstva vnitra. Nevyloučil však, že mohlo jít o autonehodu nebo údajně také o provokaci. Neuvedl ale, kdo by za ní mohl stát.

Foto: Reuters

Demonstranti před ukrajinským ministerstvem s fotografií zbité novinářky

V Kyjevě se konají od konce listopadu velké demonstrace. Opozice protestuje proti tomu, že prezident Viktor Janukovyč na poslední chvíli odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Nelíbí se jí také, že místo toho přijal nabídku ekonomické pomoci z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám