Hlavní obsah

Slovenští Romové zaplavili předměstí Sheffieldu, Angličané se bouří

• Aktualizováno

Hluk a údajné krádeže působené gangy mladých slovenských Romů na předměstí anglického Sheffieldu vyvolávají mezi místními napětí. Oblast zažívá v poslední době nebývalý příliv Romů, kteří podle svých slov chtějí svým dětem v Británii dát šanci na lepší život, než by měly doma. V sobotu o tom informoval britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nespokojenost s Romy v předměstí Page Hall vedla k vytvoření sdružení místních obyvatel, které monitoruje chování slovenských přistěhovalců a snaží se situaci zklidnit. Podle sdružení lze situaci přirovnat k sudu se střelným prachem, který hrozí explozí. Sdružení odmítá označení domobrana.

"Jsme jen skupina obyčejných místních lidí, kteří nemají rádi, když je někdo zastrašuje v jejich vlastním bydlišti. Snaží se jen vysvětlovat nově příchozím, jak zde funguje život," řekl čtyřiašedesátiletý Barrie Rees, který si při obchůzce městem zapisoval postřehy z chování slovenských Romů.

Clegg: Jak ze sporů? Mluvením

The Guardian zmínil i zprávu bulvárního listu The Daily Express, podle níž majiteli jednoho místního obchodu chtěli romští teenageři za 250 liber (8100 korun) prodat dítě. Místní obyvatelé podle The Guardianu uvítali, že úřady se jejich problémy začaly v posledních dnech zabývat. Je prý cítit i větší přítomnost policie.

Britský vicepremiér Nick Clegg ve čtvrtek vyzval romské přistěhovalce, aby brali ohled na britský způsob života. V rozhlasovém rozhovoru ale zdůraznil, že nejlepší cestou k řešení sporů je "spolu vzájemně mluvit". Stejně tak podle něj Británie musí zůstat otevřenou zemí.

Jeho výroky následovaly po výrocích bývalého ministra vnitra Davida Blunketta, který varoval, že bez lepší integrace Romů hrozí v některých oblastech násilné nepokoje.

Imigrantů je 15krát více

Liberální demokrat Clegg i labourista Blunkett konkrétně hovořili o čtvrti Page Hall v Sheffieldu, který oba zastupují jako poslanci v parlamentu. V Page Hall se usazují Romové ze Slovenska a podle Blunketta se někteří chovají, jako by žili "v zanedbané vesnici nebo v lese".

Bývalý labouristický ministr vnitra Jack Straw ve středu uvedl, že otevření Británie po roce 2004 bez omezení občanům nových členských zemí EU, včetně Polska a Česka, byla "spektakulární chyba". Podle něj vláda počítala s nejvýše 13 000 novými imigranty ročně a nakonec jich bylo přes 200 000 za rok.

Nové obavy britských obyvatel vyvolává skutečnost, že na začátku roku 2014 se Británie má bez omezení otevřít lidem z Bulharska a Rumunska.

Reklama

Výběr článků

Načítám