Hlavní obsah

Známého polského kritika církve polili kyselinou

Právo, Pavol Minárik

Maskovaný pachatel polil kyselinou v pondělí večer Jakuba Wojewódzkého (50), polského televizního a rozhlasového publicistu. Způsobil mu vážné popáleniny na tváři a krku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kdyby neměl novinář v době brutálního napadení na hlavě kšiltovku a velké brýle, nejspíš by na následky zranění oslepl,“ napsal v úterý polský deník SuperExpress.

Místo v rozhlasovém studiu, kde měl mít živé vysílání, skončil Wojewódzki v nemocnici.

Šílenci přecházejí od hrozeb k činům

„Policie pátrá po neznámém pachateli, jemuž za spáchání tohoto trestného činu hrozí pětileté vězení,“ sdělil Andrzej Browarek z varšavské policie. Za poslední půlrok jde o čtvrtý útok na známé polské novináře a jejich majetek.

Wojewódzki je už delší dobu znám kritickými názory k množícím se projevům pravicového extremismu a nacionalismu, patří rovněž k ostrým kritikům úpadku v tamní katolické církvi. Ve svém programu v TVN24 například upozornil, že polské kněze „víc než Betlém zajímá bentley“. Zdrcující kritice podrobil rovněž množící se případy pedofilie spáchané katolickými duchovními včetně nejednoznačného postoje církevních hodnostářů k tomuto závažnému trestnému chování podřízených.

„V polské společnosti v posledních měsících natolik zesílily agresivita a napětí, že přechod různých šílenců od vyhrožování k činům byl jen otázkou času,“ napsal ke kauze týdeník Polityka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám