Hlavní obsah

Za oteplování může lidstvo, hrozí zvednutí oceánu o 82 centimetrů

– Stockholm • Aktualizováno
Novinky, rei

Nárůst teplot na planetě Zemi je důsledkem činnosti člověka. Ve své páté zprávě to uvedl Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Výzkumníci to nově tvrdí s 95procentní jistotou. Hrozí, že do konce století stoupne hladina světových moří až o 82 centimetrů.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Naše zhodnocení vědních poznatků ukázalo, že se oteplila atmosféra i oceán a zmizelo množství sněhu a ledu. Střední hodnota výšky hladiny oceánu se zvedla a narostly i koncentrace skleníkových plynů,” prohlásil místopředseda první pracovní skupiny IPCC Qin Dahe.

Oteplování je podle panelu „jednoznačné”.

„Je vysoce pravděpodobné (jistota 95 procent), že lidský vliv na klima je příčinou více než poloviny pozorovaných nárůstů průměrné teploty na zemském povrchu mezi lety 1951– 2010,“ uvedli vědci v první části své trojdílné zprávy, kterou postupně zveřejní v průběhu příštích 12 měsíců.

Ve své předchozí studii v roce 2007 výzkumníci uváděli, že jsou si jisti na 90 procent, že hlavní příčinou globálního oteplování je průmyslová činnost lidstva.

Hlavním faktorem oteplování jsou podle panelu emise skleníkových plynů.

„Pozorované oteplení od roku 1951 může být připisováno různým přírodním a antropogenním příčinám. Jejich podíl lze nyní kvantifikovat. Skleníkové plyny pravděpodobně přispěly k oteplení v rozmezí 0,5 stupně Celsia a 1,3 stupně Celsia,“ píše se ve zprávě.

Neomezí-li se produkce skleníkových plynů, hrozí zvednutí hladiny světového oceánu až o 82 centimetrů do konce století.

Za posledních 60 let nárůst o 0,6 stupně

Vědci v uplynulých 60 letech zaznamenali nárůst průměrné teploty na Zemi o 0,6 stupně Celsia. IPPC odhaduje, že emise skleníkových plynů vyvolaly oteplení o 0,9 stupně. To částečně vykompenzovalo ochlazení o 0,3 stupně v důsledku používání sprejů a rozprašovačů.

Současně vědci vyloučili, že by oteplování bylo dílem vnějších faktorů, jako je sluneční činnost, anebo přírodních vnitřních faktorů, jakou jsou oceánské cykly. „Příspěvky přirozených vlivů se s pravděpodobností pohybují v rozmezí -0,1 stupně Celsia až 0,1 stupně Celsia”.

Na zprávě IPCC se podíleli experti a zástupci vlád ze 195 světových zemí. Závěrečné znění zprávy dohadovali ve Stockholmu celý týden.

IPCC neprovádí žádný vlastní výzkum. Jeho zpráva je souhrnnou zprávou založenou na sumě dříve publikovaných studií. Zpráva tedy reprezentuje postoje současné vědy. Má sloužit jako vodítko pro politiky při jejich dalším rozhodování.

Světová meteorologická organizace při OSN v pátek oznámila, že oteplování je dál na postupu a teploty mezi roky 2001 a 2010 byly nejvyšší za dobu, kdy se provádějí měření.

Anketa

Věříte, že za změny klimatu nese odpovědnost lidstvo?
Ano, klima se mění a může za to člověk
68,5 %
Ne, klima se sice mění, ale člověk za to nemůže
29,1 %
Ne, klima se nemění
2,4 %
Celkem hlasovalo 18930 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám