Hlavní obsah

Strojvůdce hned po nehodě: Snad nebudou mrtví, měl bych je na svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Strojvedoucí z vlaku, který ve středu večer vykolejil u španělského města Santiago de Compostela, si byl zřejmě dobře vědom toho, že souprava jela příliš rychle. Krátce po nehodě zůstal zaklíněn v kabině a podle listu El País do vysílačky říkal, že doufá, že všichni přežili, jinak by je měl na svědomí. Při nehodě zemřelo nejméně 80 lidí. Policie ho už vyšetřuje.

Foto: Lalo Villar, ČTK/AP

Zničená kabina strojvedoucího vykolejeného vlaku

Článek

Strojvedoucí také do vysílačky říkal, že má poraněná záda a žebra a je zaklíněný v kabině. Zřejmě nevěděl, že vlak nejen vykolejil, ale část vagónů se převrátila a jeden dokonce vyletěl do vzduchu a dopadl několik metrů od místa nehody.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa vlakového neštěstí těsně po nehoděVideo: Reuters/elpais.com

Vlak jel asi 190 kilometrů v hodině, v místě byla kvůli ostré zatáčce povolena jen osmdesátikilometrová rychlost.

„Jsme jenom lidé, jsme jenom lidé,” opakoval muž podle deníku do vysílačky. „Doufám, že nejsou žádní mrtví, protože bych je měl na svědomí,” řekl.

Foto: Reuters

Místo neštěstí u Santiaga de Compostela

Proč jel vlak tak rychle, strojvedoucí zatím nevysvětlil. Vyšetřovatelé stále ještě berou v úvahu technickou chybu, pravděpodobnější je ale lidské selhání.

Rychlovlak měl dva strojvedoucí. Jednoho z nich, který leží se zraněními v nemocnici, už policie vyšetřuje a byla na něj uvalena vazba.

Místo s obloukem na vysokorychlostním koridoru z Madridu do města Ferrol na severozápadě země je dobře známé. Při první jízdě v roce 2011 vlak v místě nadskočil a cestující ztratili rovnováhu. Později to popsali tak, že měli pocit, jako by vlak zatočil prudce za roh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám