Hlavní obsah

Italský senátor přirovnal černošskou ministryni k orangutanovi

Řím

Dlouholetý člen italského Senátu vyvolal v zemi bouři nevole, když během nedělního projevu přirovnal černošskou ministryni pro integraci Cécile Kyengeovou k orangutanovi. Za jeho rasistické poznámky ho pak ostře pokáral i premiér Enrico Letta a politik separatistické strany Liga severu Roberto Calderoli se poté člence vlády původem z Konga omluvil. Informovala o tom italská média.

Foto: Profimedia.cz

Cécile Kyengeová

Článek

Calderoli se o ministryni otřel během shromáždění v severoitalském Trevigliu, kde řekl: "Mám rád zvířata – medvědy a vlky, to je o mně známo – když ale vidím fotografie Kyengeové, nemůžu nemyslet na podobnost s orangutanem."

Liga severu staví svou politiku na odporu k imigrantům a protestovala například proti novému návrhu, aby všechny děti přistěhovalců narozené v Itálii automaticky získaly italské občanství. Svým nedělním výrokem ale Calderoli, který zastával dvakrát funkci ministra ve vládách Silvia Berlusconiho, přestřelil a pokárali ho dokonce i jeho spolustraníci.

Senátor se nejprve snažil svá slova zlehčovat, později se ale političce v telefonátu omluvil. Předtím ho prostřednictvím Twitteru kritizoval i premiér, který napsal, že svými výroky "překročil všechny meze".

Oční lékařka Cécile Kyengeová je vůbec první ženou tmavé pleti, která se stala členkou italské vlády. Narodila se v roce 1964 v Konžské demokratické republice a do Itálie přišla v první polovině 80. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám