Hlavní obsah

Britský parlament schválil konání referenda o setrvání v EU

Londýn

Britský parlament v pátek jednomyslně schválil uspořádání referenda o setrvání v Evropské unii do konce roku 2017. Vyšel tak vstříc konzervativnímu premiérovi Davidu Cameronovi, který hlasování svým voličům slíbil, pokud po volbách v příštím roce zůstane premiérem.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Vznikne-li vláda jiná, její nový šéf nebude krokem britských poslanců nijak vázán.

Zákonodárci podpořili příslušný návrh zákona, který upravuje právní poměry pro referendum o setrvání v unii 304 hlasy, přičemž nikdo nebyl proti. Podle agentury Reuters je tento krok vnímán jako snaha konzervativců získat přízeň euroskeptických Britů před volbami v příštím roce.

Cameronovi koaliční partneři, prounijní liberální demokraté, se hlasování zdrželi a dnešní hlasování zkritizovali jako senzacechtivost konzervativců, kteří si tak dělají reklamu.

Obecně se krok vnímá jako ústupek Camerona euroskeptikům mezi toryi a snaha zabránit odlivu euroskeptických voličů od konzervativní strany směrem ke straně UKIP.

Cameron není proti setrvání Británie uvnitř EU. Osmadvacítka ale podle něj musí projít hlubokými reformami. Referendum slíbil Britům v lednu. V květnu konzervativci zveřejnili příslušní návrh zákona. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám