Hlavní obsah

Němci řeší, co s Hitlerovou knihou Mein Kampf. Práva budou mít už jen dva roky

Novinky, rei
Berlín

V Německu ožila debata, co s ideologickým spisem Adolfa Hitlera Mein Kampf. Právo na knihu vlastní bavorský stát, který ji nechce šířit. Autorská práva ale Bavorsko bude držet už jen dva roky. Uvažuje se o vydání knihy s komentáři a poznámkami historiků přímo v textu, ale také o soudním zákazu publikace.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerův Mein Kampf

Článek

„Myslím si, že ta nešťastná kniha má mít svoje stálé místo na smetišti dějin,“ řekl serveru Deutsche Welle sociálnědemokratický poslanec Burkhard Lischka, který se svými kolegy vyzval německou vládu, aby se vyjádřila k tomu, co s Hitlerovou knihou po roce 2015 bude.

Lischka věří, že i když je publikace k dispozici na internetu a volně v prodeji v různých zemích, v Německu je nutné jejímu šíření zamezit „veškerými právními prostředky“.

„S ohledem na naše dějiny máme zvláštní odpovědnost,“ řekl.

Bavorsko dosud publikování nedovolovalo

Úřady zdědily publikační práva na Mein Kampf po druhé světové válce, exkluzivně je drží bavorský stát. V Evropě však knižní práva zůstávají dědicům jen 70 let od smrti autora, a tak Bavorsko s koncem roku 2015 o exkluzivitu přijde. Poválečné německé vlády dalšímu vydání knihy dosud bránily, aby nebyla šířena nacionálněsocialistická ideologie. Od Nového roku 2016 by však kdokoliv mohl Mein Kampf vydat a distribuovat.

Vláda kancléřky Angely Merkelové zatím k otázce budoucnosti knihy pevnou pozici nezaujala. Na žádost sociálních demokratů reagovala jen slibem, že prozkoumá právní důsledky případného zákazu. Podle Deutsche Welle je ale Mein Kampf tématem i mezivládní diskuse Berlína s Jeruzalémem. Rozhovory s Izraelci se soustředí na „společné zájmy při efektivní prevenci proti šíření nehumánních idejí“.

Historici chtějí v textu upozornit na rozpory

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Hermanna by měl nadále platit zákaz Mein Kampf šířit. „Původní text má z právního hlediska jasně diskriminační povahu,“ prohlásil počátkem roku. Podle právníka Tima Hoesmanna by soud mohl Hitlerovu knihu zakázat vzhledem k tomu, že hanobí jednotlivce i skupiny, což je v rozporu se zákonem.

Hoesmann se však domnívá, že případnou edici s odbornými komentáři by soud posuzoval jinak. Na takovém vydání podle Deutsche Welle od roku 2009 pracují s finanční podporou bavorské vlády historici při Ústavu pro soudobé dějiny (IfZ) v Berlíně a Mnichově. Jednotlivé kapitoly doprovázejí komentáře s širším kotextem myšlenkových proudů, na které Hitler reagoval, i upozornění na místa, kde si autor protiřečí.

Podle mluvčí IfZ Simone Paulmichlové by měl být projekt důležitým zdrojem porozumění. „Čím víc budou tuto knihu halit tajnosti, tím silnější bude mít dopad v nejistých dobách,“ řekla.

Poslanec Lischka s ní však nesouhlasí. Podle něj bude podle práva obtížné rozlišovat mezi správným a nevhodným komentářem. „Pokud obecně povolíte prodej s komentáři, pak vzniká možnost, že pravicoví extremisté knihu přetisknou s vlastním komentářem, který nikdo z nás nechce,“ poznamenal.

Anketa

Mělo by se povolit vydávání Mein Kampf?
Ne, kniha by měla zůstat zakázaná.
19,6 %
Ano, ale pouze se seriózními komentáři.
21,1 %
Ano, vydavatelé by neměli být omezováni.
57,4 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 15618 čtenářů.

Mein Kampf

Nacistický vůdce Adolf Hitler napsal Mein Kampf v polovině 20. let minulého století, když si odpykával ve vězení trest za nepovedený pokus o puč v Mnichově. Načrtl v něm své ničivé a protižidovské plány, které pak po převzetí moci uskutečňoval.

Koncem 90. let vyšla kniha i v České republice, vydavatel Michal Zítko prodal přes 90 tisíc výtisků. Knihu pak musel stáhnout. Soud mu později za hanobení rasa a propagaci hnutí potlačujícího lidská práva vyměřil tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let. Nejvyššího soud ho ale po odvolání viny zprostil.

Mein Kampf i jeho nepublikované pokračování v rešerších, citacích a komentářích muselo z českého trhu stáhnout před třemi lety také nakladatelství KMa. Soud to nařídil na základě žaloby, kterou podala spolková země Bavorsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám