Hlavní obsah

V Polsku jsou novorozenci legálně k mání za 12 000 korun, i na splátky

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

V Polsku je možné téměř beztrestně obchodovat s novorozenci. Umožňuje to nedávná novelizace trestního zákona. Dítě se tak dá pořídit už za 2000 zlotých (zhruba 12 000 korun). Obchod kvete jedna radost, kupujících i prodávajících je plný internet, upozornil v pondělí polský týdeník Newsweek.

Článek

Prodej novorozence totiž už není považován za obchod s lidmi. Trestný čin nově páchá pouze ten, komu je dokázáno, že koupil anebo prodal člověka na práci, k žebrání, prostituci či kvůli pornografii.

„V novelizovaném zákoně není ani slovo o trestu pro osobu, která prodala či koupila novorozence za účelem výchovy. Jestli se nejedná o činnost zakázanou, není ani trestná,“ napsal Newsweek.

Obchod kvete jedna radost

Toto právní vakuum způsobilo, že obchod s novorozenci v Polsku v poslední době bují, navíc zcela legálně. Na internetu se to nabídkami na koupi či prodej novorozenců jen hemží, i když v inzerátech se konkrétní částky za dítě neuvádějí. Potenciální kupci většinou píší, že dětem poskytnou péči a lásku, prodávající zase, že odevzdají solventním lidem dítě do výchovy.

Reportéři Newsweeku, kteří předstírali zájem o koupi dětí, zjistili, že na získání či přímo objednání si novorozence postačí v přepočtu zhruba 12 000 korun. Narazili ale také na ženu, která za odnošené dítě žádala v přepočtu 40 000 korun. Zdůrazňovala ale, že nemá nejmenší problém s prodejem na splátky.

Třetí dítě by se už nevešlo

Novináři se setkali s 19letou Karolínou z Varšavy, která letos v červnu očekává narození už třetího dítěte. „Chce ho prodat, protože s manželem a dvěma malými dětmi žijí v jedné nevelké místnosti bez oken. Další dítě by se už nevešlo,“ píše se v reportáži. O dítě se zatím zajímala jedna bezdětná rodina, která za něj nabízela v přepočtu 12 000 korun v pěti měsíčních splátkách po 2 400 korunách. Karolína ale chce raději celou částku, protože potřebuje splácet hromadící se dluhy.

Zájem o koupi a prodej novorozenců v Polsku je podle Newsweeku tak velký, že se do zprostředkování stále víc zapojují třetí osoby, zejména právnické kanceláře.

„Za zprostředkování celého obchodu jsou zvyklí chtít hlavně od zámožných lidí i několik desítek tisíc zlotých,“ uvedl Newsweek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám