Hlavní obsah

Britové vyzvednou z moře německý válečný bombardér

– Londýn

Ze dna kanálu La Manche vyzvednou Britové německý válečný bombardér Dornier Do 17. Zřítil se tam pravděpodobně v srpnu 1940 a jde o jediný zachovaný exemplář letounu. Práce na vyzvednutí stroje začaly v pátek, uvedl server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Britové vyzvednou z moře německý válečný bombardérVideo: RAF Museum

 
Článek

Stroj, přezdívaný pro úzký podlouhlý trup "létající tužka", před pěti lety objevili potápěči v hloubce zhruba 15 metrů pod hladinou v oblasti Goodwin Sands. Podle odborníků je s ohledem na více než 70 let, která strávil v moři, v pozoruhodně zachovalém stavu.

"Objev a obnova Dornieru má celonárodní i mezinárodní význam," řekl deníku The Daily Mail Petre Dye, ředitel muzea britského královského letectva v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Dornier Do 17

Podle něj jde o zcela unikátní nález, který umožní muzeu lépe přiblížit lidem okolnosti památné letecké bitvy, při níž britské a německé letectvo ztratilo celkem téměř 3000 strojů.

Vyzvednutí bude stát stovky tisíc liber

Bombardovací a průzkumný letoun Do 17 tvořil během takzvané bleskové války základ vzdušných sil německé Luftwaffe. Původně jej konstruktéři navrhli jako dopravní letoun, společnost Lufthansa ho ale odmítla kvůli příliš úzkému trupu. Vojenské letectvo po nutných úpravách učinilo z tohoto dvoumotorového hornoplošníku na začátku druhé světové války páteř svých bombardovacích sil. Toto období kulminovalo právě během bitvy o Británii, po níž Dorniery uvolnily místo strojům Junkers Ju 88.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér Dornier Do 17 na archivních záběrech

Vyzvednutí objeveného letounu z vod kanálu La Manche vyjde Brity přibližně na 345 tisíc liber (téměř 10,5 miliónu korun). V muzeu bude letoun podle ředitele zabírat významné místo vedle britského bombardéru sestřeleného v téže bitvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám