Hlavní obsah

Kyperský parlament projedná další návrhy, které mají zabránit bankrotu

Nikósie

Kyperská vláda ve čtvrtek předložila parlamentu tři návrhy zákonů v rámci opatření na záchranu země před bankrotem. Parlament odložil debatu o návrzích na pátek. Zřízen by měl být takzvaný fond solidarity, jehož prostřednictvím bude mimo jiné zastaven státní majetek.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Zaměstnanci ohrožené banky Laiki protestovali před kyperským parlamentem v Nikósii

Článek

Návrh také počítá s omezením pohybu kapitálu, který má zabránit chaotickému výběru vkladů z bank a na stůl se má poslancům dostat i plán restrukturalizace druhé největší banky Laiki. Té hrozí kvůli hlubokému zadlužení bankrot.

Poslanci, kteří měli původně jednat dlouho do noci, si ale vyžádali podle agentury Reuters čas do zítřka na prostudování textů, mají v rámci série opatření projednat vznik fondu solidarity. Za jeho obligace chce vláda ručit nejen státním a církevním majetkem, ale také rezervami zlata a dalších jistin centrální banky a zřejmě také dvou znárodněných penzijních fondů.

Bankám hrozí divoký výběr vkladů

Zákon o omezení pohybu kapitálu má umožnit ministrovi financí nebo guvernérovi centrální banky účinně kontrolovat pohyb peněz. Jde o nouzové opatření, které má vkladatelům znervóznělým současnou finanční krizí zabránit převodu peněz do zahraničí.

K tomuto kroku kyperskou vládu vybídla podle anonymních zdrojů Evropská unie. Divoký výběr vkladů by banky po jejich plánovaném otevření příští týden v úterý de facto zlikvidoval.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Fronta před bankomatem ohrožené banky Laiki v metropoli Nikósii

Podle agentury AFP banky už obdržely od vkladatelů příkazy k finančním převodům do zahraničí v úhrnné částce nejméně sedmi miliard eur (asi 180 miliard Kč). Bez zásahu státu by je po obnovení provozu musely banky splnit.

Jednat se má i o speciálním zákonu o restrukturalizaci banky Laiki, která má být rozdělena na dvě části: do "zdravé" budou přesunuty úspěšné investice a dále vklady do 100 000 eur, které jsou podle pravidel EU povinně pojištěny; do "nezdravé" části mají být přesunuty takzvané toxické investice a vklady nad 100 000 eur.

Podle kyperských médií čeká v nejbližších dnech kyperské poslance celkem pět návrhů zákonů, agentura AP hovoří dokonce o sedmi.

Kypr potřebuje shromáždit 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Je to podmínka pro to, aby země dostala pomoc deset miliard eur (asi 258 miliard Kč) od zemí eurozóny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám