Hlavní obsah

Nizozemsko se po 122 letech dočká krále, panovnice Beatrix abdikuje

Novinky, rei
Amsterdam
Aktualizováno

Nizozemská královna Beatrix abdikuje. Trůn přenechává svému prvorozenému synovi, korunnímu princi Willemu Alexanderovi. Královna to v pondělí ohlásila v předtočeném televizním vystoupení.

Foto: Edgar Su, Reuters

Nizozemská královna Beatrix

Článek

Královna v krátkém projevu řekla, že je čas, aby trůn převzala "nová generace". Dodala, že o odložení královské koruny přemýšlela několik let.

Willem Alexander převezme žezlo 30. dubna, informovala agentura AP. Stane se tak prvním nizozemským králem za poslední více než století. Posledním mužem, který podle internetové encyklopedie Wikipedia zemi vládl, byl jeho prapraděd William III., jenž zemřel v roce 1890.

Foto: Edgar Su , Reuters

Nizozemská královna Beatrix s princem Willemem Alexanderem

Beatrix vládla od dubna 1980, kdy z trůnu odstoupila její matka, královna Juliana. Královna je po smrti prince Clause jedenáctým rokem vdovou. Svoji abdikaci ohlásila před svými 75. narozeninami, které oslaví ve čtvrtek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historické záběry z vlády královny BeatrixVideo: Reuters

Willem Alexander je nejstarším ze tří jejích synů. Narodil se v dubnu 1967 a vystudoval historii. V roce 2002 se oženil s Máximou Zorreguietovou Cerrutiovou, která je přes svého otce potomek portugalského krále Afonsa III. (1248 - 1279). Mají tři dcery, princezny Catherinu-Amalii, Alexii a Arianu.

Willem Alexander má bratry Frisa a Constantijna. Princ Johan Friso je od loňské nehody při lyžování v Alpách, kde se ocitl pod lavinou, v kómatu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám