Hlavní obsah

Papež omilostnil oba odsouzené za aféru Vatileaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež Benedikt XVI. v sobotu omilostnil svého bývalého komorníka Paola Gabrieleho, kterého soud poslal v říjnu na 18 měsíců do vězení za krádeže důvěrných církevních materiálů. Zároveň papež dal milost i druhému z aktérů aféry Vatileaks, informatikovi Claudiovi Sciarpellettimu, který dostal za napomáhání Gabrielemu podmínečný trest, informovala agentura Reueters.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Benedikt XVI. navštívil Gabrieleho v jeho cele, aby mu osobně zprávu o udělené milosti sdělil. Bývalý komorník byl poté z věznice propuštěn a podle Vatikánu se vrátil ke své rodině.

Vyšetřováním aféry Vatileaks strávil Vatikán dlouhé měsíce a nakonec letos na jaře zatkl Benediktova komorníka jako hlavního podezřelého v případě vynášení církevních listin. Jejich výňatky zveřejňovala italská média a jejich obsah vrhal na vedení katolické církve velmi nepříjemné světlo. Mimo jiné z nich vyplývalo, že vysocí hodnostáři vedou ostré osobní spory a nevybíravě bojují o moc.

Začátkem října vatikánský soud poslal Gabrieleho za krádeže na 18 měsíců do vězení, v listopadu dostal podmínečný trest Sciarpelletti, který komorníkovi pomáhal. O udělení papežské milosti se začalo spekulovat ihned po vynesení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám