Hlavní obsah

Archeologové objevili nejstarší město v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Na východě Bulharska objevili archeologové město, které podle nich pochází z let 4700 až 4200 let před naším letopočtem a je tak nejstarším objeveným městem v Evropě. Uvedla to BBC. Nález města podle archeologů vysvětluje objev zlatého pokladu, který byl v místě učiněn před 40 lety.

V Bulharsku objevili pozůstatky nejstaršího evropského městaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vykopávky v oblasti začaly v roce 2005. Archeologové odkryli zbytky dvou dvoupatrových domů, bránu a místa, která zřejmě sloužila pro rituály. Našli i hrobky, které musí teprve řádně prozkoumat.

Podle nich se město, v němž žilo asi 350 lidí, nedá vůbec srovnat s antickými městy ani se středověkými osadami. „To, co jsme našli, je pět tisíc let staré,“ řekl Vasil Nikolov z bulharského archeologického institutu. Na výzkumu se podílejí i britští a japonští odborníci.

Foto: Reuters

Pohled na obrannou zeď, kterou archeologové odkrývají.

Řeší především, proč lidé v té době stavěli tak masivní zdi a hradby. Domnívají se, že mohli něco ukrývat, a spekulují, zda to nemělo souvislost se solí.

Místo se nachází na severovýchodě země poblíž města Provadia, oblast je proslulá právě těžbou soli. Ta se v místě vyrábí už nejméně od roku 5500 před naším letopočtem a v minulosti byla velmi vzácnou surovinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám