Hlavní obsah

Sedm expertů poslali do vězení, podcenili hrozbu zemětřesení v Aquile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Sedm italských expertů v pondělí odsoudili na šest let do vězení za neúmyslná zabití kvůli tomu, že podcenili nebezpečí zemětřesení ve městě Aquila. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály v dubnu 2009 zabilo 309 lidí včetně dvou Čechů. Bez střechy nad hlavou zůstalo 80 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Aquila poničená zemětřesením

Článek

Odsouzení musejí také zaplatit soudní výlohy. Soudce vynášel verdikt čtyři hodiny.

Proces proti členům vládní odborné komise, která měla posoudit riziko ničivého zemětřesení, začal před rokem a vzbudil zejména v odborných kruzích negativní reakce. Mezi odsouzenými totiž figurují velká jména italské vědy jako profesor Enzo Boschi, který byl donedávna předsedou italského Národního institutu geofyziky a vulkanologie (INGV), profesor fyziky na univerzitě v Janově Claudio Eva nebo seizmolog Giulio Selvaggi.

Jejich kolegové tvrdí, že stíhání je nesmyslné, protože zemětřesení se nikdy nedá předem předvídat. Zároveň se obávají dalších podobných procesů v budoucnu. Za obviněné se během procesu postavilo na 5 000 italských vědců, kteří napsali dopis presidentovi Giorgiovi Napolitanovi. Mají pocit, že souzena je sama věda.

"Hon na čarodějnice"

Podle obžaloby experti nebezpečí silných otřesů podcenili. Obhájci soudu navrhovali zproštění viny. Jeden z nich, Filippo Dinacci, o procesu mluvil jako o středověkém honu na čarodějnice.

Soud v posledním roce vyslechl více než stovku svědků, mezi nimiž byli znalci, vědci, úředníci, ale také lidé postižení zemětřesením a příbuzní obětí. Obžaloba se zaměřila zejména na průběh schůzky odborné komise, jež 31. března 2009 došla k závěru, že série drobných otřesů, které město zažívalo dlouhé měsíce, nejsou nebezpečné.

Experti označili ve zprávě příchod mohutného zemětřesení za "nepravděpodobný", ačkoli současně dodali, že zcela vyloučit ho nemohou. Prokuratura tvrdí, že právě kvůli tomuto falešnému ujištění se mnoho obyvatel i přes varování rozhodlo zůstat doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Italská tragédie očima našeho reportéra

Trosky domů jako po bombardování, prázdné ulice, podivné ticho. Tak teď vypadá ve střední Itálii většina míst zpustošených pondělním zemětřesením. Situaci...

Výběr článků

Načítám