Hlavní obsah

Slovenky nebudou muset používat koncovku -ová

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko chystá možnost úřední formy ženských příjmení bez přechylující koncovky -ová. Jak Právu potvrdila Alena Koišová z komunikačního odboru slovenského ministerstva vnitra nový matriční zákon v tomto smyslu by měl být předložen do konce letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Koncovku -ová používá například slovenská expremiérka Iveta Radičová

Článek

V současnosti platný zákon o matrikách umožňuje, aby se ženské příjmení osoby jiné, než slovenské národnosti, zapsalo do matriky bez přechylování. „ O zápis bez přechylování příjmení žádají především rodiče jiné než slovenské národnosti při zápisu dítěte do matriky. Žádají o to také ženy při uzavření sňatku s cizincem,“ uvedla Koišová.

Ministerstvo vnitra připravuje změny, na jejichž základě budou moct občanky Slovenska požádat o úpravu příjmení bez přechylovací koncovky -ová bez toho, aby se musely hlásit k jiné, než slovenské národnosti. Počet Slovenek, které žádají o zápis příjmení bez přechylování, stoupá od vstupu Slovenska do Evropské unie.

S podobným návrhem přišli také čeští politici. Podle prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky by u zahraničních jmen mělo přechylování fungovat pouze na bázi dobrovolnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám