Hlavní obsah

Děti v Nizozemsku nechaly ubodat kamarádku kvůli hádce na Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Případ chladnokrevné brutality mezi náctiletými v těchto dnech hýbe Nizozemskem. Od začátku týdne tam probíhá soud se třemi mladistvými čínského původu ve věku pouhých 15, 16 a 17 let, kteří měli kvůli roztržce na sociální síti Facebook nechat zavraždit svou 15letou kamarádku, informoval server rnw.nl.

Foto: Profimedia.cz

Facebook

Článek

Oběť jménem Joyce měla údajně na Facebooku roznášet drby o sexuálních dobrodružstvích své nejlepší kamarádky, 16leté Polly. Ta se natolik rozčílila, že spolu se svým přítelem najala dalšího, patnáctiletého chlapce z nizozemské čínské komunity, aby ji ubodal, za což měl obdržet částku 20 eur.

Podle vyjádření nizozemského ministerstva spravedlnosti byla vražda pečlivě plánovaná. Její strůjci s vykonavatelem několik týdnů komunikovali pomocí Facebooku a mobilních telefonů. Poskytli mu adresu oběti a dobu, kdy byla doma. Samotný vrah měl být údajně terčem vyhrožování. Pokud by nezabil Joyce, sám by zemřel rukou Polly a jejího přítele.

„Facebooková vražda“

Otec vypověděl, že mladý Jing-hua v polovině ledna zazvonil u dveří s tím, že chce hovořit s Joyce. Když byly děti o samotě, chlapec na dívku zaútočil nožem a zasadil jí několik bodných ran. Otce, který přiběhl dceři na pomoc, pořezal v obličeji. Joyce následkům zranění podlehla o několik dní později v nemocnici.

„Ptám se sám sebe, jak ji mohli tito lidé zabít jen kvůli nějaké rozepři. Všímám si, že se děti chovají čím dál víc násilnicky. Nemají respekt. Nemyslí na druhé. Doufám, že vy jako soudce, politici, rodiče a celá naše společnost uděláme něco, abychom to zastavili,“ napsal otec zavražděné dívky soudci.

„Facebooková vražda“, jak je případ v Nizozemsku označován, nemá v zemi obdoby. Kauza vyvolala debatu o vlivu sociálních sítí na chování náctiletých.

Žaloba žádá pro vraha roční vězení a následnou ústavní péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám