Hlavní obsah

Vatikánské bance ruší účet JP Morgan, nejspíš kvůli praní špinavých peněz

Milán

Vatikánská banka čelí dalšímu problému poté, co americké ministerstvo zahraničí uvedlo Vatikán jako zemi, kde hrozí praní špinavých peněz. Banka JP Morgan Vatikánské bance zavře účet, protože vatikánští bankéři nebyli schopni poskytnout podrobnosti ohledně peněz na účtu, uvedl v úterý list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Newyorské sídlo JP Morgan Chase

Článek

Mluvčí milánské odbočky JP Morgan se k plánu uzavřít Vatikánské bance účet odmítl vyjádřit s ohledem na mlčenlivost.

Milánská pobočka JP Morgan ale už od roku 2010 chce získat podrobnosti o pohybech na tomto účtu. Itálie tehdy obvinila vatikánskou banku, že má nedostatečné předpisy proti praní špinavých peněz.

Prezident vatikánské banky Ettore Gotti Tedeschi byl vyšetřován a Itálie nařídila zmrazit 23 miliónů eur na jednom z účtů Vatikánské banky.

Finanční operace Vatikánu byly vždy neprůhledné a často vzbuzovaly podezření. Před třiceti lety se zapletla banka s mafií a s praním špinavých peněz. Vše bylo spojeno s krachem největšího soukromého italského ústavu Banco Ambrosiano v roce 1982. Její ředitel, „boží bankéř“ Robert Calvi byl nalezen oběšený v Londýně. Nezjistilo sem, zda šlo o vraždu, nebo sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám