Hlavní obsah

Mrazy v Evropě si vyžádaly už 500 obětí, v Maďarsku si bezdomovci topí forinty

Mrazy v Evropě si už vyžádaly přes 500 obětí, upozornila ve středu ČTK. Teplotám pod nulou i ve středu podlehlo hned v několika zemích množství lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatští záchranáři zapadli ve sněhu, v Amsterdamu zamrzly kanály, Rusko vyhlásilo stav nouzeVideo: Reuters

 
Článek

V České republice je už 20 umrzlých. Nejvíce obětí si však teploty pod nulou vyžádaly na Ukrajině (nejméně 135) a v Rusku (110). Polsko s celkem 68 mrtvými ve středu ohlásilo dalších šest obětí. Dokonce i v Itálii už od počátku února napočítali 40 mrtvých.

Mezi italskými oběťmi mrazů jsou bezdomovci i lidé, kteří utrpěli infarkt při odklízení sněhu nebo zemřeli na následky úrazů na zledovatělých vozovkách. Jenom v úterý tak v této jihoevropské zemi přibylo dalších deset obětí. Podle agentury DPA zamrzla například i hladina řeky Arno ve Florencii.

Od pátku se má k mrazům znovu přidat vydatné sněžení. Současné počasí zřejmě bude mít v Itálii za následek nedostatek ovoce a zeleniny, a tím i jejich zdražení. Sněžit má i v Římě, který se sotva vzpamatoval z předchozí kalamity, která metropoli postihla koncem minulého týdne. Po třech dnech sněhových prázdnin se tam ve středu opět otevřely i školy.

Sníženy možná budou muset být dodávky plynu průmyslovým podnikům poté, co poklesly jeho dodávky z Ruska a Francie.

Maďaři si topí bankovkami

Maďarské bezdomovce pomáhá zahřát pálení bankovek v hodnotě přibližně za 18 miliard korun. Jde ovšem o znehodnocené bankovky, které ve formě briket vyrobených z papírové drti každoročně dostávají charitativní organizace v celé zemi. Charity tak údajně ušetří až třetinu svých celoročních výdajů na vytápění.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Žena v Mnichově si v mraze zakrývá obličej.

V Bulharsku je Dunaj nadále zamrzlý u Ruse a dále na východ. V celé balkánské zemi komplikují dopravu sníh a ledovka. V Bulharsku si mrazy vyžádaly nejméně 11 mrtvých.

Více než 10 000 lidí se ve středu ocitlo bez dodávek elektrického proudu v Novorossijsku na jihu Ruska, kde nejen mrzne, ale také fouká silný vítr. Poryvy o rychlosti až 50 metrů za sekundu poničily rozvody vysokého napětí a strhly střechy z nejméně 47 domů.

Teploty v tomto černomořském přístavním městě ve středu dosahovaly minus 20 stupňů. V Moskvě bylo naměřeno minus 22 a na východě Sibiře minus 34.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám