Hlavní obsah

Český pervitin zaplavuje Bavorsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Česká droga pervitin zaplavuje region Horní Franky na severovýchodě Bavorska. Na tržištích českých příhraničních obcí není podle norimberského regionálního deníku AZ problém si ji opatřit. Vyhledávají ji i mladí Bavoři, mezi nimiž přibývá drogově závislých. Důležitým odbytištěm drogy se stává i největší město bavorského příhraničního regionu Norimberk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dramatický vývoj se dá snadno vyčíst ze statistiky celního úřadu v Řezně. V roce 2009 bylo dopadeno 21 pašeráků drog se 135 gramy pervitinu propašovaného přes česko-německou hranici. Loni to bylo už 400 překupníků a množství zabavené drogy se začalo počítat na kilogramy. Jen v příhraničním městě Hof byla vyšetřovací vazba uvalena na 250 dealerů.

Významný díl české drogy však končí v Norimberku. "Jsme první velké město za hranicí, a tudíž automaticky magnetem pro obchod s drogami. Známe proto i problém jménem crystal," říká Robert Schmitt z norimberského policejního ředitelství.

Boj policie

Skutečností, že Horní Franky se staly součástí hlavní tranzitní trasy pro tuto drogu, se už zabývají i politici. "Počet dopadených dramaticky stoupl," říká státní tajemník na německém ministerstvu financí Hartmut Koschyk. Tuto okolnost uvedl tento křesťanskodemokratický politik jako důkaz, že spolupráce mezi německými a českými celníky skvěle funguje.

Poslankyně za sociální demokracii (SPD) z příhraničního Schwandorfu Marianne Schiederová, jejíž volební okrsek je protkán pašeráckými stezkami, to vidí jinak. České úřady podle ní "proti překupníkům nepostupují dostatečně rozhodně".

Droga z tržišť

Když se droga z českých laboratoří poprvé objevila v polovině 90. let, nehrála ještě v jejím šíření žádnou roli vietnamská tržiště. I to se v posledních letech zásadně změnilo. Poté, co čeští celníci masivně zasáhli proti pašování cigaret, vietnamským přistěhovalcům se zhroutil obchod s cigaretami. Přešli tak na obchodování s pervitinem, poznamenal list AZ. Pervitin se na vietnamských tržištích neprodává za více než 30 eur (zhruba 750 korun) za gram. Na druhé straně hranice se cena může snadno vyšplhat na 100 a více eur.

Vyšetřovatelé, kteří trh s drogami v blízkosti hranice dobře znají, hovoří o mafiánských strukturách, které se rozvinuly v poslední době. Překupníky motivuje hlavně vysoký zisk, který ilegální obchod s drogou přináší.

Pervitin používali i vojáci Třetí říše

Pervitin neboli metamfetamin patří ke stimulačním drogám, které povzbuzují aktivitu. V Německu se mu říká crystal nebo crystal speed, protože v anglofonním prostředí se běžně povzbuzující syntetické drogy označují jako speed, i když se pro krystaly drogy občas používá i označení ice (přel. led, neboť jsou bílé).

Německé označení je trochu paradoxní, protože pervitin byl německý obchodní název této drogy, která se vyráběla v Třetí říši průmyslově od roku 1937 a využívali ji jak vojáci Wehrmachtu, tak zejména piloti Luftwaffe, protože droga je udržovala dlouho čilé a zaháněla únavu. Někteří piloti si ale stěžovali, že při delším používání měli persekuční bludy.

Pervitin lze poměrně snadno vyrobit a české laboratoře jsou dnes tak dobře vybavené, že dokážou tuto látku vyrobit na téměř 100procentním stupni čistoty. To činí hrůznou drogu ještě nebezpečnější, uzavírá AZ. Pervitin se vyrábí z efedrinu, nebo z léků, které obsahují efedrin či pseudoefedrin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám