Hlavní obsah

Italská loď se sune do hlubin, uvažuje se o jejím ukotvení ke skále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záchranáři u havarované italské výletní lodi Costa Concordia v pátek znovu na čas pozastavili práce, protože se loď opět začala pohybovat po útesu. Podle agentury AFP se nyní příď plavidla posouvá po skalisku rychlostí 15 milimetrů za hodinu.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Článek

Obě části lodi se opírají o jinou skálu, uprostřed je volný prostor. AFP s odkazem na italskou civilní obranu uvedla, že měření radarů a laserů a záběry fotoaparátů zaměřených na loď prokázaly, že se vrak posouvá fakticky neustále. Zádí se v současnosti sune do hlubin rychlostí sedm milimetrů a přídí 15 milimetrů za hodinu.

ČTK dříve uvedla, že časová jednotka jsou vteřiny, což by znamenalo pokles přídě o 90 centimetrů za hodinu.

Foto: Právo

Nad luxusním plavidlem o výtlaku 114 500 tun se i tak může brzy zavřít moře. Záchranné týmy zvažují, zda ukotví loď ke skále. Dá se předpokládat rychlejší posun po skalisku, protože loď nabírá stále více vody a je tedy těžší. Odborníci nejsou schopni odhadnout, zda se plavidlo přes víkend na pevném podloží ještě udrží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Matka čeká na pětiletou dceru, která je na seznamu pohřešovanýchVideo: Reuters

Na moři u ostrova Giglio, kde vrak leží, jsou podle Reuters vlny a navíc by se podle předpovědi mělo během dne zhoršit počasí.

Lodní nehoda z minulého týdne si vyžádala smrt nejméně 11 lidí. Dalších 21 osob je stále pohřešováno a naděje na to, že budou nalezeny živé, už pohasla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři našli novou přístupovou cestu do potopené lodiVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám