Hlavní obsah

Skotsko zpustošila nejsilnější bouře za deset let, lámala větrné elektrárny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Silná bouře s vichry, které v nárazech místy dosáhly rychlosti až 264 kilometrů za hodinu, se ve čtvrtek večer přehnala nad Skotskem, uvedla BBC. Potrhala elektrické vedení, bez proudu se ocitlo v noci na 60 000 domácností. Zavřeny zůstávají i školy, mnohé byly podobně jako jiné stavby značně poškozeny. Škody po nejsilnější bouři za deset let zatím vyčísleny nejsou.

Článek

Nejsilnější byl vítr v Cairngorm Summitu, kde naměřili 264 kilometry za hodinu. I v nejméně postiženém Tulloch Bridge naměřili 168 kilometrů. Na severu Walesu měl vítr rychlost mezi 110 a 130 kilometry za hodinu stejně jako v Severním Irsku.

Foto: Profimedia.cz

Odpadávající kusy hořící větrná elektrárna ve skotském Ardrossanu

Mezi jiným byla zcela zničena jedna ze sto metrů vysokých větrných elektráren v Ardrossanu za dva milióny liber, která začala hořet. Její vrtule byla zablokována, protože síť nebyla schopná odebrat takové množství elektrické energie. Nejprve začala hořet turbína a pak se plameny rozšířily.

Foto: Profimedia.cz

Odpadávající kusy hořící větrná elektrárna ve skotském Ardrossanu

Foto: Profimedia.cz

Hořící větrná elektrárna ve skotském Ardrossanu, plameny se rozšířily na list vrtule.

Foto: Profimedia.cz

Odpadávající kusy hořící větrná elektrárna ve skotském Ardrossanu

K zemi se zřítila i větrná elektrárna v Coldinghamu. U té zase selhala brzda a vrtule se volně roztočila. Několik domů muselo být evakuováno, uvedl Daily Mail.

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Vítr převrátil kamión na dálnic M9 u Stirlingu

Dálnice A9 byla u Tayside uzavřená kvůli padajícím stromům. Ve Swaledale musel být k záchraně tři lidí, které smetl poryv větru do řeky, nasazen vrtulník. Zachránil všechny tři lidi ve vozidle.

Foto: David Moir, Reuters

Skotsky jdou ulicí za vichřice v Edinburghu.

Tři sta lidí muselo zůstat na moři na trajektu z Rotterdamu do Hullu, protože nebylo možné přistát. Horké okamžiky zažili i pasažéři letadla společnosti Easy Jet, které přistávalo v Edinburghu. Poryv větru levou polovinu stroje nadzvedl.

Foto: David Moir, Reuters

Bouře bičuje skotské město Largs

Skotský energetický podnik SSE varuje, že se nemusí podařit do počátku víkendu plně obnovit dodávky proudu. „Máme nyní bez proudu v důsledku bouře na 50 000 odběratelů. Tvrdě pracujeme na obnově dodávek v místech, kde je to bezpečné.“ SSE nasadil 600 lidí do terénu, stovka přijela z Anglie.

Mnozí na proud netrpělivě čekají, protože na vysočině už napadl sníh. Problémem ale je, že byla poškozena nejen vedení, ale také větrné elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám