Hlavní obsah

Směrnice EU zakázala dětem bez dozoru nafukovat balónky a troubit na frkačky

– Brusel
Novinky, Jakub Kynčl

Děti do osmi let věku nesmí samy podle nejnovějšího bezpečnostního nařízení Evropské unie nafukovat obyčejné balónky. Potřebují k tomu dozor plnoletých osob. Bez jejich přítomnosti nesmí děti ani foukat do frkaček. Ty jsou nově vedeny jako nebezpečné pro všechny děti do 14 let. Na nařízení, které již vstoupilo v platnost, upozornil britský deník Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V bezpečnostní směrnici EU, která se týká dětských hraček, stojí, že balónky nesmí nafukovat bez dozoru děti do osmi let, a to pro případ, že by je omylem spolkly a poté se začaly dusit.

Tyto zákony potlačují dětskou zkušenost ze zábavy a přirozeného učení. Vnesou do jejich životů jenom další pravidla a omezení.
profesor sociologie Frank Furedi

Evropská unie jde ještě dál. Děti si napříště nebudou samy moct hrát ani s populárním magnetickým rybařením, kdy se pomocí malých prutů vytahují magnetické rybičky. To čeká zákaz kvůli drobným částem, které by děti opět mohly spolknout. Neškodné hračky, s nimiž si děti hrály po desetiletí, nové regule EU označily za nebezpečné.

Frkačky? Až od 14 let, mládeži!

Ani s frkačkami nebudou moci zůstat děti do 14 let věku ve školách a jiných zařízeních osamoceně, a to opět kvůli nebezpečí, že by mohly jejich část spolknout. Věkově přitom spadají do kategorie ohrožených i někteří mladší žáci devátých tříd základních škol.

Foto: Profimedia.cz

Frkačky bez dozoru? Do 14 let už ne.

Nařízení EU také stanoví, že výrobci všech hraček, kterých se nebezpečí spolknutí týká, budou muset prodávat své produkty s varováním. Tedy i nafukovací balónky.

Sociolog: Potlačuje to samostatnost

Profesor sociologie z university v Kentu Frank Furedi varoval, že nové nařízení ohledně hraček je součástí trendu řídit životy malých dětí na úkor jejich schopnosti objevovat, učit se a bavit se prostřednictvím obyčejných her.

"Hračky a aktivity, jako je například i nafukování balónků, jsou součástí toho typu dětských her, které jim pomáhají realizovat se a stávat se samostatnými. Tyto zákony potlačují jejich zkušenost ze zábavy a přirozeného učení. Vnesou do jejich životů jenom další pravidla a omezení," uvedl Furedi.

Plyšáci do pračky

A co vše ještě nové nařízení způsobí? Mimo jiné reguluje i to, jak hlasité mohou dětské hračky být, včetně těch hudebních.

A to není vše. Plyšoví medvídci a všechny podobné hračky, určené pro děti do tří let, musí být plně omyvatelné. Regulační orgány EU se totiž obávají toho, že tyto roztomilé hračky mohou šířit nemoci a infekce.

Anketa

Myslíte si, že má nové nařízení Evropské unie o bezpečnosti hraček smysl?
Ano, pomůže to bezpečnosti dětí
5,9 %
Ne, jde o zbytečné omezování
94,1 %
Celkem hlasovalo 22488 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám