Hlavní obsah

Zakladatel Frakce rudé armády byl agentem Stasi, tvrdí zpráva

Novinky, rei

Zakladatel Frakce rudé armády Horst Mahler, sociálně demokratický právník, z něhož se později stal levicový terorista, ale po uvěznění se obrátil nejprve k maoismu a následně k nacionalistické krajní pravici, byl také spolupracovníkem východoněmecké tajné služby Stasi. Uvedl to list Bild am Sonntag s odkazem na uniklou policejní zprávu.

Foto: Profimedia.cz

Horst Mahler

Článek

Nedělník cituje zprávu ze znovu zahájeného vyšetřování zabití mírového aktivisty Benna Ohnesorga policistou během protestu v Berlíně v roce 1967. Dokument má Mahlera zmiňovat jako spolupracovníka Stasi do roku 1970.

Mahler, který si v současnosti ve vězení v Bavorsku odpykává trest za popírání holocaustu, zastupoval u soudu tehdy 26letou vdovu po Ohnesorgovi, která po smrti manžela podala žalobu. Rovněž však vedl vlastní vyšetřování událostí.

Policista Karl-Heinz Kurras, který po Ohnesorgovi střílel, byl dvakrát očištěn od nařčení ze zabití. Nová zpráva ale naznačuje, že na aktivistu mířil a střílel cíleně. Také on byl před dvěma lety odhalen jako agent Stasi.

Dějinné otazníky

Označení Mahlera za spolupracovníka vzbuzuje množství otázek, včetně té, zda východoněmecká služba usilovala o narušení pořádku v Západním Německu také prostřednictvím podněcování násilí ve studentském hnutí. Mahler byl v 60. letech jeho prominentním mluvčím a před soudem hájil také studentského vůdce Rudiho Dutschkeho.

Pikantní je, že když později putoval sám za bankovní loupeže a pomoc při útěku z vězení za mříže, u soudu Mahlera hájil pozdější kancléř již sjednoceného Německa Gerhard Schröder.

Okolnosti smrti Ohnesorga jsou důležité, neboť jeho zabití je považováno za hlavní katalyzátor radikalizace západoněmecké levice, která vyústila v teroristické činnosti Frakce rudé armády. Nové vyšetřování bylo zahájeno poté, co byl policista Kurras předloni odhalen jako východoněmecký agent.

Jestliže je zpráva z vyšetřování pravdivá, znamená to, že Mahler přestal se Stasi spolupracovat krátce před tím, než s Ulrike Meinhofovou, Andreasem Baaderem a Gudrun Ensslinovou frakci založil. Mahler byl ovšem zanedlouho zatčen a většinu 70. let strávil ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám