Hlavní obsah

Americký protiraketový štít bude v Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Spojené státy postaví na jihu Rumunska protiraketový štít. V úterý to podle agentury DPA oznámil rumunský prezident Traian Basescu. Rumunská nejvyšší rada obrany rozhodla po dohodě s Američany, že stanoviště protiraketových střel bude na bývalé letecké základně v obci Deveselu asi 230 kilometrů západně od metropole.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

Na základně, která má podle dřívějších prohlášení fungovat v roce 2015, bude rozmístěno asi 200 amerických vojáků, maximálně jich tam může být 500.

Bukurešť se k účasti na americkém protiraketovém štítu rozhodla již loni v únoru. V zemi by tak do roku 2015 mělo být rozmístěno celkem 24 pozemních antiraket typu SM-3. [celá zpráva]

USA zdůvodňují potřebu štítu hrozbou íránských raket.

Evropská část štítu měla původně být v České republice a v Polsku. Rusko proti tomu tvrdě protestovalo s tím, že jde o jeho ohrožení. Pohrozilo odvetnými vojenskými kroky.

Když vystřídal Barack Obama v prezidentském křesle George Bushe, od plánu ustoupil. Opustil nákladný a neověřený systém pozemních raket GBI, který měl větší dostup, ale teprve se vyvíjel, ve prospěch už odzkoušeného námořního systému Aegis s raketami SM-3, které se dočkají i pozemní varianty

Basescu na tiskové konferenci zdůraznil, že půjde o obranné systémy, které nebudou namířeny proti Rusku. Vzhledem k místu dislokace se dá lépe obhájit, že systém slouží prioritně proti íránským raketám a ne proti ruským vypáleným přes pól. To v případě raket umístěných v Polsku bylo těžší .

Na rozdíl od jiných členských zemí Evropské unie Rumuni podporují výstavbu americké základny na území své vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám