Hlavní obsah

Kosovský premiér Thaçi měl vést skupinu obchodující s lidskými orgány

– Bělehrad

Kosovský premiér Hashim Thaçi je ve zprávě vypracované pro Radu Evropy (RE) znovu obviněn, že koncem 90. let vedl zločineckou organizaci, která má na svědomí vraždy, bití, obchod s lidskými orgány a další zločiny.

Článek

Zprávu, o níž v úterý informovaly tiskové agentury a srbská média, vypracoval švýcarský zvláštní zpravodaj Dick Marty. Kosovská vláda podle agentury Reuters označila zprávu za pomluvy a pohrozila trestním stíháním.

"Thaçi a další členové Drenické skupiny byli ve zprávách (západních) rozvědek důsledně označováni za 'klíčové hráče' kosovských mafiánských struktur organizovaného zločinu," cituje Reuters ze zprávy.

"Zjistili jsme, že šéfem Drenické skupiny, nebo při použití terminologie organizovaného zločinu 'bossem', byl známý politický podnikatel a možná mezinárodně nejuznávanější osobnost Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Hashim Thaçi," dodává se v dokumentu.

Podle bělehradské televizní a rozhlasové stanice B-92 Marty, který ověřoval informace o obchodu s lidskými orgány během války v Kosovu, získal důkazy, že uvedená zločinná organizace odnímala zajatým kosovským Srbům i Albáncům v jisté klinice na severu Albánie orgány s cílem dále je prodat.

Priština protestovala

Priština proti obsahu zprávy ostře protestovala. "Kosovská vláda a premiér Thaçi podniknou všechny kroky nezbytné k odmítnutí pomluv Dicka Martyho, včetně právních a politických prostředků," citoval Reuters z prohlášení kabinetu. "Je jasné, že někdo chce zasáhnout premiéra Thaçiho poté, co mu kosovští občané jasně vyjádřili podporu a svěřili mu další vládu a rozvoj země," dodává dokument. [celá zpráva]

Akim Çeku, jeden z velitelů UÇK a bývalý premiér Kosova, vidí v pozadí obvinění proti Thaçimu Srbsko. "Všechna obvinění proti UÇK přicházejí od Srbska nebo jeho pomahačů," řekl podle Reuters. "Nevěřím, že k takovým věcem (z Martyho zprávy) docházelo. Je to jen pokus očernit náš boj a naše vítězství. Nevěřím, že by v UÇK byli takoví lidé, podobné věci nejsou v naší tradici," dodal.

Martyho zpráva má být podle B-92 ve čtvrtek předložena právnímu výboru RE v Paříži. Pokud bude schválena, bude o ní koncem ledna jednat Parlamentní shromáždění RE.

Ve zprávě Marty podle uvedených zdrojů uvádí, že obchod s lidskými orgány pokračoval určitou dobu i po skončení kosovské války v červnu 1999, dokud mezinárodní síly nebyly plně schopny převzít kontrolu nad oblastí. Tyto zločinné aktivity některých předáků bývalé Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) prý pokračují až do současnosti.

Marty ve zprávě údajně uvádí, že existuje mnoho důkazů a indicií potvrzujících, že někteří Srbové a Albánci z Kosova byli drženi v tajných věznicích UÇK v severní Albánii, kde s nimi bylo nelidsky zacházeno a byli ponižováni, než zmizeli. Srbské úřady již dříve uváděly, že takto zmizelých kosovských Srbů a Albánců je několik stovek.

EULEX: Důkazy chybějí

Marty poukazuje mimo jiné na vyšetřování evropské mise EULEX, na jehož základě probíhá proces s devítičlennou skupinou obviněnou z ilegálního obchodu s lidskými orgány. Sedm z nich jsou kosovští Albánci, jeden je Turek a další Izraelec. Mezi obviněnými je i vysoký představitel kosovského ministerstva zdravotnictví Ilir Rrecaj. Žaloba však neříká nic o odnímání orgánů zajatcům, ale jen o lákání do země občanů jiných států s cílem za úplatu jim odebrat některé orgány a transplantovat je jiným osobám. Takto prý bylo 20 cizích státních příslušníků v roce 2008 zlákáno do Kosova z Moldavska, Kazachstánu, Ruska a Turecka, kde vesměs žili "v krajní chudobě a finanční tísni" a prodejem orgánů si chtěli přilepšit.

Právě mise EULEX však došla k závěru, že obvinění vůči UÇK, že byla zapojena do nelegálních obchodů s lidskými orgány, nejsou podložena důkazy. Prohlásil to letos v květnu šéf vyšetřovatelů válečných zločinů v rámci mise Evropské unie Matti Raatikainen. S obviněním podobného druhu přišla jako první ve svých pamětech bývalá hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), švýcarská právnička Carla Del Ponteová.

Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević koncem loňského roku uvedl, že mezi oběťmi odebírání orgánů byli i tři lidé z Česka. Média spekulovala o tom, že mohlo jít o trojici studentů, která v roce 2001 zmizela v odlehlé vesnici Theth na severu Albánie. Česká policie to ale odmítla, stejný názor vyslovily i kosovské úřady. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám