Hlavní obsah

Nejmodernější britská jaderná ponorka uvízla u skotských břehů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejnovější a největší britská ponorka s jaderným pohonem uvízla na skalnaté dno u břehů skotského ostrova Skye. Informovala o tom v pátek stanice BBC s odkazem na očitého svědka.

Článek

„Řešíme incident a můžeme potvrdit, že nedošlo k žádným zraněním a ponorka zůstává ve vodě. Nejedná se o jaderný incident a nic nenaznačuje tomu, že by byly nějaké důsledky pro životní prostředí,“ odmítl informaci potvrdit mluvčí ministerstva obrany. Pobřežní stráž potvrdila, že byla k nehodě přivolána krátce po osmé hodině ranní.

BBC upozornila, že na podmořskou skálu u ostrova Sky před osmi lety najela též ponorka HMS Trafalgar. Škoda šla do miliónů liber. Dva důstojníci byli pokáráni za nedbalost, jež vedla k nehodě.

Jaderná ponorka HMS Astute v současnosti prochází testy, s jejím nasazením se počítá od příštího roku. Ponorka má mimo jiné ve výbavě 39 000 akustických panelů, které ji činí nezaznamenatelnou sonary. Plavidlo pojme až 38 torpéd a raket. Její sonary jsou účinné na délku 3000 námořních mil (přes 5 500 kilometrů), tedy přes celý Atlantik.

Přes svou velikost má plavidlo nízký výtlak 7 200 tun a dosáhne rychlosti asi 37 kilometrů v hodině. Pojme 98člennou posádku.

Ponorka stála 1,2 miliardy liber (asi 36 miliard korun) a může zůstat bez ustání pod vodou po celou dobu své životnosti, tedy 25 let. Je řízena elektronicky a sama si vyrábí kyslík a pitnou vodu a nepotřebuje doplnit palivo.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka HMS Astute

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám