Hlavní obsah

Nová superodolná bakterie si vyžádala v Belgii vůbec první lidskou oběť

Brusel

V nemocnici v Bruselu zemřel pacient nakažený bakterií NDM-1, na niž tento týden upozornili britští vědci, neboť je odolná proti nejsilnějším antibiotikům. Pacient se podle pátečního vyjádření lékařů nakazil v Pákistánu. Nové tři případy nákazy ohlásila také Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

NDM-1 je rezistentní vůči antibiotikům, britští vědci tento týden vyzvali k vývoji nového léku.

Článek

Jedná se o první úmrtí spojené s novou bakterií. Muž podle vedení bruselské nemocnice zemřel už v červnu, uvedla agentura AFP. Stejně jako desítky jiných lidí se nakazil v Pákistánu.

„V Pákistánu měl autonehodu, kde byl s poraněním nohy hospitalizován, než byl převezen do Belgie. To už byl ale nakažen,“ uvedl mikrobiolog Denis Pierard.

Pacientově úmrtí nezabránilo ani silné antibiotikum colistin.

Podle belgické televize RTBF v zemi letos zaznamenali ještě jeden případ nákazy.

Výskyt i v jiných zemích

Bakterie NDM-1 se poprvé objevila před dvěma lety ve Švédsku. Vědci tento týden upozornili, že v Británii byl zaznamenán přenos nákazy mezi lidmi. Bakterii produkující enzym odolný vůči antibiotikům na britské ostrovy zavlekli lidé, kteří v Indii a Pákistánu v uplynulém roce podstoupili většinou kosmetický zákrok. Britské nemocnice evidují pět desítek případů nákazy. [celá zpráva]

Podle stanice BBC už výskyt zaznamenali i v USA, Kanadě, Nizozemsku a Austrálii. Právě ta v pátek ohlásila tři nové případy nákazy.

Z lékařských zpráv vyplývá, že z Indie a Pákistánu dovlečená bakterie způsobuje otravu krve pacienta. Nebezpečí enzymu NDM-1 ovšem spočívá též v tom, že se může dostat do různých jiných bakterií. Obavy panují z brzkého výskytu v těch, které už jsou vůči některým antibiotikům rezistentní. V budoucnu by mohlo být problémem léčit třeba tuberkulózu a další choroby.

Britští experti upozornili, že nechtějí vyvolávat paniku - šíření nákazy účinně zabrání důsledná dezinfekce a hygiena. Vyzvali ale k rychlému vývoji nových léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám