Hlavní obsah

Warholovo výročí provází na Slovensku spory a osočování

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Obvinění ze zneužití eurofondů, porušování autorských práv a smluvních podmínek na vydání knihy provází na východě Slovenska páteční vzpomínkové akce k nedožitým 82. narozeninám krále pop artu Adyho Warhola. Informuje o tom server sme.sk. Warholova rodina pochází z obce Miková na východě Slovenska.

Článek

Z koncepce výstavy věnované Warholovy ve Východoslovenské galerii v Košicích zůstalo jen torzo. Muzeum moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích totiž odmítlo pro porušení smlouvy zapůjčit jeho díla do Košic. Součástí vernisáže měl být také křest knihy Andy Warhol a Československo ve třech jazykových verzích. Ale i z toho sešlo.

Projekt reprezentativní publikace se zrodil před 22 lety v hlavě košického rodáka, představitele nové vlny ve fotografii, pedagoga pražské FAMU Ruda Prekopa. Nabídku ke spolupráci přijal také český výtvarník Michal Cihlář. Ve slovensko-české, anglické a ruské verzi se měla kniha prezentovat na vernisáži v Košicích.

Ředitelka Východoslovenské galerie Lena Lešková-Bubánová tvrdí, že kniha nebyla dostatečně ošetřena autorskými právy. „Chceme se zařadit mezi evropské galerie a takovýto přešlap si nemůžeme dovolit,“ řekla ředitelka.

Nejasnosti kolem eurofondů

Východoslovenská galerie požádala Evropskou unii o finanční podporu pro vydání knihy Andy Warhol a Československo. Sme.sk tvrdí, že z eufondů získala 200 tisíc eur (asi pět miliónů korun). Ředitelka si údajně objednala u českého vydavatele, majitele nakladatelství Arbor Martina Součka také ruskou verzi knihy. Náklady však nebyly uhrazeny. „Náklady na vydání knížky představují asi 1,5 miliónu českých korun,“ uvedl Souček.

Galerie chce údajně žalovat Společnost Andyho Warhola za nedodržení smlouvy o propůjčení obrazů slavného autora. Společnost vypověděla smlouvu tuto středu.

„Východoslovenská galerie totálně změnila koncepci výstavy. Galerie neuhradila platby za zapůjčení děl, které pocházejí ze soukromých sbírek, v domluveném termínu,“ uvedl prezident společnosti a jeden ze zakladatelů Muzea moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám