Hlavní obsah

Britská policie stíhá důchodce, kteří uhánějí na bruslích a kradou špunty

Novinky,
Londýn

Policisté ve Velké Británii zadrží denně v průměru 40 seniorů, kteří porušili zákon. Nesouvisí to ale jen s jejich vzrůstající agresivitou. Mnohdy jsou zadrženi za naprosté banality, aby si policie splnila plány zatčených, uvádí deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britská policie honí důchodce

Článek

Během posledních tří let bylo v Británii zadrženo 44 321 důchodců. Od roku 2007 je to ročně zatčeno přes 12 000 důchodců, loni jich pádnou ruku zákona pocítilo rekordní číslo přesahující 13 000.

Organizace bojující za práva důchodců uvádějí, že mnohdy jde skutečně o banality. Mnozí důchodci se do střetu se zákonem dostávají po mnoha desetiletích, někteří vůbec poprvé. A mnozí jsou stíháni jen kvůli tomu, že věk jim přináší určité problémy, třeba že zapomínají, nebo neznají nové zákony.

Soudy kvůli banalitám

Někteří se dostali do spárů policie, protože zapomněli zaplatit pokutu, že přeplnili nosič na kole nebo nezaplatili pokutu za to, že jeli nepřipoutaní v autě. Jiní jsou zase zadrženi, protože bez povolení ostříhali sousedovi živý plot.

Majitelka obchodu se zvířaty, 66letá Joan Higginsová, byla odsouzena k zaplacení pokuty ve výši tisíc liber, protože porušila nový zákon na ochranu zvířat, který neumožňuje prodávat zvířata lidem pod šestnáct let. Prodala totiž zlatou rybku mladšímu teenagerovi.

Sedmdesátiletý muž z hrabství Cheshire se zase dostal poprvé do sporu se zákonem, když příliš moc seřezal sousedovy konifery, které mu stínily.

Jednasemdesátiletý Geoff Dornan byl zase odsouzen za to, že jel příliš nebezpečně na kolečkových bruslích. Dostal pokutu 300 liber.

V cele skončil i člověk, který se snažil skupině mladých lidí zabránit, aby neházeli cihly po kachnách. Policie se mu později omluvila.

Jeden důchodce byl zadržen proto, že ukradl špunt z prodejny van, který ani neměli na skladě. Byl to špunt, který si přinesl, aby podle něj koupil nový. Policisté jej vyslýchali a pak mu vzali otisky prstů i vzorky DNA.

Problém s novými zákony a jejich uplatňováním

Nová legislativa dělá ze starších lidí a z lidí středního věku darebáky, upozorňují kritici nových zákonů, postihujících přísněji drobné přestupky.

Mluvčí jedné z organizací na ochranu lidských práv Saga situaci komentoval slovy: „Tato čísla jsou velmi alarmující. Možná, že policie zjistila, že popadnout za límec důchodce je snadné. Je otázkou, zda se policie nesnaží spíš naplnit čísla o počtu zatčených, než aby chytala skutečné zločince. Taky to vypadá, že řadu činů, nově kvalifikovaných vládou jako trestné, tak lidi ani nevnímají."

Pravdou ale současně je, že přibývá i agresivity ze strany důchodců, kteří se v rychle vyvíjející a měnící společnosti cítí ostrakizovaní a jsou pak útoční.

Navíc se lidé dožívají vyššího věku v lepší fyzické i psychické kondici, takže mohou zůstávat na dráze zločinu déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám