Hlavní obsah

Konec světa podle Leonarda da Vinci nastane v roce 4006

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec světa nastane 1. listopadu 4006. Tvrdí to alespoň italská vědkyně Sabrina Sforzová-Galitziová, podle níž to na své slavné malbě Poslední večeře předpověděl renesanční umělec Leonardo da Vinci. Napsal to britský deník The Times.

Foto: Foto archiv , Právo

Leonardova freska Poslední večeře Páně v refektáři milánského konventu Santa Maria delle Grazie

Článek

Výklenek ve zdi ve tvaru půlměsíce nad hlavami Ježíše a jeho společníků podle badatelky obsahuje „matematický a astrologický rébus“, který se jí podařilo dešifrovat. Poselství v něm obsažené tvrdí, že lidstvo zahubí světová potopa. Ta začne 21. března 4006 a skončí o osm měsíců později.

„Da Vinciho kód existuje – a není to jen ten, který proslavil Dan Brown,“ je přesvědčena žena, která se na kalifornské univerzitě věnovala studiu umělcových rukopisů a nyní pracuje ve vatikánských archívech.

Da Vinci podle ní žil v těžké době, a proto své poselství ukryl, „aby nebyl napadán“. Kód má obsahovat znaky zvěrokruhu a 24 písmen abecedy, která představují 24 hodin. Podrobnosti vědkyně zveřejní v připravované knize.

Poslední večeře o rozměrech 460krát 880 cm pokrývá stěnu milánského kláštera Santa Maria delle Grazie. Da Vinci na ní začal pracovat v roce 1495, dokončil ji za tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám