Hlavní obsah

Šéf nacionalistů Slota neumí text slovenské hymny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf slovenských nacionalistů Ján Slota neovládá text slovenské hymny a neví, ani kdo je autorem hymny Nad Tatrou sa blýska. „Text hymny napsal Janko Kráľ,“ citoval deník Sme Slotu se zahraničními novináři. Autorem textu slovenské hymny je přitom Janko Matúška.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Slota tvrdil, že v textu hymny je „Zobuďme sa bratia, veď sa oni stratia“. Správný text zní: „Zastavme ich bratia, veď sa oni stratia.“

Paradaxní na tom však je, že Slotova Slovenská národní strana (SNS) prosadila v parlamentu tzv. vlastenecký zákon, na jehož základě by se měla slovenská hymna hrát každé pondělí ve školách před zahájením vyučování, ve třídách má být umístěna slovenská vlajka, státní znak, text preambule ústavy a hymny. Pokud prezident Ivan Gašparovič zákon podepíše, měl by platit od prvního dubna 2010.

Podle deníku Sme strana Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica požádala Gašparoviče, aby zákon nepodepisoval, a poslanci nejsilnější vládní strany v případě opakování hlasování zákon nepodpoří. Vlastenecký zákon totiž vyvolal vlnu protestů a Ficova stran nechce tři měsíce před parlamentními volbami riskovat ztrátu důvěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám